Stradanje 12 beba

Đajić: Ne smijemo dozvoliti da se ovakva tragedija ponovi

  • 22.05.2021. 14:29

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić poručio je da će rukovodstvo i zaposleni u ovoj ustanovi zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske dati sve od sebe da se tragedija stradanja 12 banjalučih beba nikada više ne ponovi.

Obraćajući se kod spomen-obilježja “Život” u Banjaluci koji je posvećen banjalučkim bebama, Đajić je napomenuo da su zaposleni u UKC-u zajedno sa roditeljima i rodbinom stradalih beba preživljavali rijetko viđenu dramu u svijetu.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da se danas navršava 29 godina od organizovanog i smišljenog ubijanja djece.

– Kada vam neko djecu ubija znači da vam čupa korijene i ne želi da više postojite ni kao narod ni kao nacija. Ovim obilježavanjem želimo da pošaljemo poruku čitavom svijetu da, iako se ratuje da se spasavaju, da nikada ne stradaju nedužna djece i nedužne bebe – istakla je Tubićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović koja je danas našla slobodnog vremena da dođe na obilježavanje i da bude uz majke stradale djece, kao i svim ostalim predstavnicima Srpske.

Predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Nikola Borković, koji je i autor knjige o stradanju 12 zvijezdica, rekao je da je ovu publikaciju Centar objavio 2019. godine.

– To je prva i sveobuhvatna studija koja govori o ovom događaju. Istraživanje je trajalo oko tri godine – istakao je Borković, te dodao da se u ovoj knjizi prvi put donosi 11 integralnih svjedočenja majki, te o tadašnjoj situaciji.

Borković je rekao da se treba sjetiti i svih onih ljudi koji su u tom vremenu pomogli da se dopremi kiseonik u Kliničko-bolnički centar u Banjaluci, te pilote posada Vojske Republike Srpske koji su letjeli preko neprijateljske teritorije da bi dopremili neophodan kiseonik.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš bitku za život izgubila je sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина