Dezinfekciona sredstva iz SAD stigla u Banjaluku

19:40, 22.05.2020.
Izvor: ATV
Stigla je pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država za banjalučki Dom zdravlja. 5.000 pakovanja sredstva za dezinfekciju ruku, vrijednih 90.000 maraka, u Republiku Srpsku su poslali rođena Banjalučanka Nataša Adamović i njen suprug Mo Saremi, direktor firme "Bell International Laboratories" iz Mineapolisa koja proizvodi ova sredstva. U svemu je posredovao Bojan Vujić, bh. ambasador u Vašingtonu.

"Nazvao sam ih telefonom i zamolio sam ih, ako mogu da pomognu, s obzirom da znam da su oni česti gosti našeg grada, i pomažu puno našem gradu. Mislio sam, s obzirom da znam o kome se radi, uvijek su tu da pomognu našem gradu", rekao je Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD.

Dogovor oko donacije je ostvaren još početkom pandemije, ali zbog komplikovanog procesa dobijanja dozvole - sredstva su stigla tek dva mjeseca kasnije. U Domu zdravlja Banja Luka su zahvalni na pomoći. Ovo je očit primjer da naši građani koji su u inostranstvu nisu zaboravili svoju zemlju i svoj narod, poručuje Nevena Todorović.

"Sredstvo je na bazi alkohola, sa dodatkom biljnih preparata, i podnošljivo je što se tiče dezinfekcije ruku, blago je, brzo isparava, i značiće našim zdravstvenim radnicima da prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti, da kažem, na brzinu dezinfikuju ruke", istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banja Luka.

Svako od radnika će dobiti bar jedno sredstvo za korišćenje, pojašnjava Todorovićeva. Čak i radnici koji nisu zdravstveni radnici, a rade u Domu zdravlja, moći će njime da dezinfikuju ruke. Saglasnost za donaciju je prethodno dalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.