Banjaluka

David Komljenović doplivao prvi do Časnog krsta

  • 19.01.2020. 19:05

Do Časnog krsta u Banjaluci najbrže je doplivao dvadesetjednogodišnji David Komljenović. Snijeg i ledeni Vrbas nisu mu bili prepreka. Prvi put je plivao na Bogojavljenje i kaže da mu ništa nije teško kada je vjera snažna. 

“Velika mi je čast što sam plivao i pogotovo što sam osvojio u svom gradu Časni krst. Prve godine učestvujem i prva mi je pobjeda, prvi put plivam za Časni krst”, kaže Komljenović.

Banjalučani čuvaju tradiciju. Nekoliko hiljada građana je u Bogojavljenskoj litiji pružilo podršku Srbima u Crnoj Gori. Još jednom stiže jasna poruka – svetinje u Crnoj Gori pripadaju Crkvi i narodu.

“Mi moramo da pratimo srpstvo i pravoslavnu crkvu. I u CG crkva pravoslavna, i pravoslavna u Republici Srpskoj i u Srbiji je jedno te isto, mi smo jedan te isti narod”, kaže jedan Banjalučanin.

Sa Banjalučanima je bio i srpski član Predsjedništva BiH. Crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti je, kaže Milorad Dodik, diskriminisana Srpska pravoslavna crkva, pa je neophodno podržati zahtjeve za njegovo ukidanje. Katolička crkva, Jevrejska i Islamska zajednica napravile su posebne ugovore sa crnogorskom državom, dok je status SPC ostao nedefinisan, podsjeća Dodik.

"Diskriminacija, koja je učinjena, vezana je za činjenicu da su druge vjerske zajednice povlaštene, a da je SPC ostala da se s njom obračuna u CG. Drago mi je što se naš narod u Republici Srpskoj okuplja oko SPC u danima kada obilježavamo važne naše datume, kao što je ovaj danas. Banjaluka pokazala da ima svoju odgovornost prema ukupnom našem državnom i nacionalnom pitanju i zato je danas ovdje bio impozantan broj ljudi", kaže Dodik. 

Gradonačelnik je ponosan na sugrađane, jer su se masovno odazvali da podrže, ne samo hrabre plivače, već i Srbe u Crnoj Gori. 

“Drago mi je da je Banjaluka danas na vrlo dostojanstven i masovan način poslala i posebnu poruku. Ovo nije bila obična Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst, već i podrška narodu i SPC u CG", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

S jedne na drugu obalu Vrbasa plivalo je 33 hrabrih Banjalučana, o čijoj bezbjednosti su brinuli članovi ronilačkog kluba Buk. Kažu, ovogodišnje plivanje za Časni krst ima posebnu simboliku. Složno su poručili – ne damo svetinje.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.