Sjećanje

Da se nikada ne ponove zločini poput stradanja učenika u Šargovcu

  • 07.02.2020. 14:05

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je zločin u kojem su ustaše tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubile 52 učenika banjalučke Osnovne škole "Đura Jakšić" u Šargovcu opomena svima da utiču da se takvo nešto nikada ne ponovi.

Trivićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je važno da se posredstvom obrazovnog sistema i pedagoških ustanova učenici i buduće generacije u Srpskoj edukuju o ovakvim nemilim dešavanjima i čuvaju sjećanje na sve čiji su životi utkani u slobodu u kojoj danas živimo.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je zločin nad đacima počinjen isključivo zato što su bili pravoslavci.

"To je urađeno jer u to vrijeme nisu imali nikakvu zaštitu i iza sebe svoju državu, vojsku... Bili su prepušteni fašističkoj državi koja je tada ovdje vladala", podsjetio je Radojičić na obilježavanju 78 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole "Đura Jakšić".

On je poručio da je na sadašnjim generacijama da njeguju sjećanje na ovakva stradanja, budu svjesni da je zlo, nažalost, moguće i da se više puta dešavalo na ovim prostorima.

"Zarad generacija koje dolaze, moramo biti svjesni koliko je značajno da imamo svoju državu, okruženje, bezbjednost i insitutucionalnu stabilnost koja može da nas očuva. To je u ovom momentu Republika Srpska, koja je rezultat istorijske svijesti da nam se ne ponove neka tragična dešavanja iz perioda Drugog svjetskog rata", rekao je Radojičić.

On je danas zasadio 52. mlado stablo ginko bilobe u budućem spomen-parku u krugu Osnovne škole "Đura Jakšić" u Šargovcu, kao simbol i znak sjećanja na stradanje učenika ove obrazovne ustanove koje su zvjerski ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata.

"Stabla simbolizuju 52 ugašena dječija života na ovom mjestu i dio su jednog većeg parka koji će u narednom periodu biti na ovoj lokaciji, kao mjestu istorijskog sjećanja", rekao je Radojičić.

Direktor Osnovne škole "Đura Jakšić" Darko Tomić istakao je da se uz pomoć gradskih vlasti konačno realizuje ideja o gradnji spomen-parka u krugu škole.

Za stradale učenike je ispred spomenika u dvorištu škole "Đura Jakšić" služen parastos, a održan je i istorijsko-poetski čas.

Obilježavanju 78 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole "Đura Jakšić" prisustvovala je i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i ministar pravde Srpske Anton Kasipović.

Prisustvovali su i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani, nastavnici i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм