"Čistoća" samoinicijativno očistila Banjaluku

  • 07.04.2021. 19:25

Radnici preduzeća "Čistoća" očistili su jutros Banjaluku od smeća i to samoinicijativno, a ne "volonterski" kako kaže gradonačelnik Draško Stanivuković, potvrdio je za ATV, Aleksandar Bajić, direktor Čistoće. Od Stanivukovića nalog za čišćenje javnih površina nisu dobili, uprkos naredbi Republičkog štaba da Gradski štab preduzme sve neophodne mjere i radnje, kako bi sprečio ugrožavanje životne sredine i narušavanje zdravlja stanovništva.

"Vidjeli ste juče, izdata je naredba Vlade RS i Ministarstva za ekologiju. A generalno, mi zvanično nemamo nalog, međutim, Uprava je juče zasjedala i odlučila da zbog opšte situacije, kakva jest u gradu Banjaluci da izađemo danas na teren i što se tiče javnih površina da pokupimo sav otpad", rekao je Aleksandar Bajić, direktor firme "Čistoća".

Za gradonačelnika Stanivukovića, naredba Republičkog štaba, čini se nema dovoljnu pravnu snagu. Oglušio se o republičku naredbu i to u danima kada je epidemiološka situacija u Banjaluci nikad gora i teža, a nagomilano smeće je prijetilo da postane novi izvor zaraze. Gradonačelnik sve opravdava neusvajanjem budžeta, a izlazak radnika Čistoće na teren naziva volonterskim. Stanivuković zaboravlja da radnici Čistoće za svoj rad primaju platu u svom preduzeću. Predsjednik skupštine grada Mladen Ilić, smatra da do ove situacije i lošeg imidža grada nije trebalo ni da dođe.

"Mislim da nije bilo ništa sprono da se grad nastavi čistiti, da ljudi koji rade takvu vrsta posla nastave to raditi i da nedođemo u situaciju u koju smo došli prije par dana", izjavio je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražilo je kontrolu rada Komunalne policije grada Banjaluka. Ministarstvo je pozvalo Upravnu inspekciju Republike Srpske da izvrši inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije koja, smatraju u Ministarstvu, nije preduzela mjere da se komunalni otpad sa javnih površina grada odmah ukloni, čime su u vrijeme pandemije dodatno ugroženi higijenski i zdravstveni uslovi građana. Iz Ministarstva uprave odgovaraju - nisu dobili zvaničan dopis.

"Nakon što zaprimimo pisanu predstavku od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koja predstavlja osnov za pokretanje inspekcijskog nadzora, upravna inspekcija će izvršiti inspekcijski nadzor i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o upravnoj inspekciji", kažu iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Umjesto da je rješavao problem čišćenja grada i odvoza smeća, gradonačelnik je pravio dramu. Problem su rješili oni koji su za prikupljanje i odvoz smeća sa javnih površina u gradu i zaduženi, i to nakon naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije Srpske.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)