Prvi set ekonomskih mjera

Čeka se vanredna sjednica Skupštine grada: Za pomoć privredi treba dozvola odbornika

  • 04.04.2020. 08:17

Grad je predložio prvi set ekonomskih mjera kako bi pomogli privrednicima koji u trenutnoj situaciji ne mogu ili otežano rade, ali da bi se pojedine mjere mogle provesti trebaće zeleno svjetlo gradskog parlamenta.

S obzirom na trenutnu epidemilološku situaciju u Banjaluci postavlja se pitanje kada bi se jedno takvo zasjedanje održalo i u kojim uslovima, s obzirom da je neohodno prisustvo većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je potvrdio da sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem razmatra opciju da se zakaže vanredna sjednica gradskog parlamenta po pitanju seta ekonomskih mjera koje se predlažu.

-Neke mjere će morati ići kroz skupštinsku proceduru, ali za sada je teško reći koje tačno iz ovog prvog seta predloženih mjera tu spadaju. Čekamo da nadaležna odjeljenja pripreme odgovarajuću dokumentaciju i da nam onda te akte dostavi gradonačelnik kao zvanični predlagač tih tačaka – objasnio je on.

Pored potencijalnog datuma vanredne sjednice razmatra se i  način na koji bi se ona mogla da  održi u skladu sa trenutnim uslovima.

-U pitanju je epidemija, moramo zaštititi ljude koji trebaju prisustvovati. Ako bude održana sednica vjerovatno bi išli na format koji je bilo u slučaju Narodne skupštine RS sa velikom distancom između svake osobe kako bi omogućili da svi maksimalno budemo zaštićeni. Isključivo bi razmatrali tačke koje su bitne u ovom monetu a sve ostalo bi ostavili za kasnije, bez obzira na to koliko se taj redovni posao u međuvremenu nagomilao – kazao je Talić.

Pored trenutne epidemiološke situacije Talić kaže da će na eventualno održavanje tog vanrednog zasjedanja uticati i situacija oko proglašenja vanrednog stanja.

– Ako bi bilo proglašeno vanredno stanje onda bi to bili novi momenti jer bi se u takvoj situaciji pojedine stvari mogle i drugačije da rješavaju i pitanje je da li bi u takvoj situaciji uopšte i zasjedala Skupština grada. Postoji mogućnost, ako se uvede vanredno stanje, da gradonačelnik dobije veća ovlaštenja i da on bude u mogućnosti da odlučuje o ovim pitanjima – objasnio je Talić.

Načelnik Odjeljnjena za privredu Radenko Komljenović je napomenuo da je Grad priprema paket mjera za pomoć privredi u dijelu koji je u nadležnosti lokalnih zajednica.

-To što je Grad predložio ne predstvlja neku novčanu pomoć za privrednike ali sigurno će im olakšati trenutnu situaciju u kojoj se nalaze. Na primjer  naknada za komunalnu taksu je zakonska obaveza i svi privrednici je moraju platiti. Ta obaveza traje i u ovom periodu kada su pojedinci ograničeni sa radom ili uopšte ne rade tako da će Grad predložiti subvencionisanje takse za pojedine mjesece kako bi im bar u jednom dijelu olakšali trenutnu situaciju – kazao je on.

Grad je nedavno za pojedine djelatnosti čiji je rad potpuno zabranjen ili ograničen, zbog pojave korona virusa, predložio set mjera koje predviđaju subvencije, olakšice ili otpise. Između ostalog, preduzetnici koji plaćaju komunalnu taksu, imaće pravo na subvenciju od 100 odsto za mart i april ukoliko je njihov rad u potpunosti obustavljen, a 50 odsto ukoliko je njihov rad ograničen.

Obveznici plaćanja naknada za javnu površinu, ugostitelji, biće oslobođeni plaćanja putem dodjele subvencije, u cijelosti za mart, april i maj. Obveznici plaćanja naknade za zauzimanje javne površine, male zanatlije i vlasnici kioska, kod kojih je djelatnost potpuno obustavljena, biće oslobođeni plaćanja naknade u iznosu od 100 odsto za mart, april i maj, a 50 odsto za one kod kojih je djelatnost ograničena.

Portfelj garantnog fonda, u iznosu od 500.000 KM, biće usmjeren na subvenciju kamata za kredite za likvidnost poslovnih subjekata, s tim da je ovaj iznos moguće i povećati ukoliko bude interesovanja, a za ove potrebe Grad će nastojati da angažuje i međunarodna sredstva koja budu na raspolaganju.

Oslobođeni plaćanja zakupa tri mjeseca

Predloženim mjerema zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada, koji imaju ugovore pod posebnim uslovima, oslobodiće se plaćanja zakupa za tri mjeseca 2020. godine.

Isto je predviđeno i za privrednike koji koriste poslovne prostore u vlasništvu grada kroz komercijalni zakup a kojima je rad u potpunosti ograničen, dok će oni kojima je rad ograničen, biti oslobođeni plaćanja ove obaveze za dva mjeseca.