Skupština grada Banjaluke

Budžet Banjaluke rebalansom uvećan za blizu 21 milion maraka

  • 20.05.2019. 19:16

Budžet grada Banja Luka za 2019. godinu biće 155 miliona maraka. Povećanje je to od 20,9 miliona maraka u odnosu na prethodni plan za ovu godinu, utvrđen prijedlogom rebalansa.

Gradonačelnik kaže da se najveće uvećanje odnosi na sredstva iz prošlogodišnjeg suficita od 8,1 milion maraka, transfera sa viših nivoa vlasti, te oko osam miliona maraka kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za vodovode na seoskom području. I dok gradonačelnik kaže da je sve psotignuto domaćinskim poslovanjem, opozcija negoduje zbog novih zaduženja.

"Tako da je kompletan finansijska situacija i dizanje kredita problematična sa stanovišta da se novac stalno diže i da se prolongira otplata kredita, da se povećavaju sredstava da bi Banja Luka mogla da se zadužuje, a da mi konkretno ne vidimo rezultate tih zaduženja", rekla je Mirna Savić-Banjalc, odbornik NDP-a u Skupštini Banjaluke.   

"Usvajanjem rebalansa omogućiće se početak tendera odnosno javnih nabavki za sljedeće glavne projekte. Nova saobraćajnica koja povezuje Lauš i Paprikovac, preko voćnjaka, procijenjena vrijednost je oko 2,5 miliona maraka i zhavalni smo Vladi što je podržala ovaj projekat. Nekoliko projekata vodosnabdijevanja, nastavak Crnog vrela u više pravaca", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Opozicija i vlast, slažu se u jednom - da trošenje novca za infrastrukturu mora da bude transparentnije. Kažu ne bi bilo loše taksativno pobrojati šta je urađeno, koliko novca je uloženo i šta još treba da se uradi. 

"Ja sam lično tražio da se dostavi jedan presjek stanja koliko je do sad uloženo u vodovodnu i kanalizacionu mrežu na teritoriju grada Banja Luka, šta je to što treba u narednom vremenu da se napravi i jedna procijena koliko uopšte grad Banja Luka treba za naredni vremenski period da ulaže u vodovodnu mrežu da znamo se opredjeljivati", naglasio je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

Amandmanom gradonačelnika iz rebalansa budžeta biće izdvojeno jedan milion maraka za sanaciju šteta od poplava. Novca će biti za poplavljena domaćinstva, sanaciju šteta i klizišta. 

"200 hiljada je za sanaciju klizišta, što će biti dovoljno samo za uklanjanje manje za građevisnke radove, preko 300 hiljada za štete na saobraćajnicama i još dodatnih 160 hiljada maraka je za pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu, nakon što procijenimo štetu i utvrdimo koji su prioriteti", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Na početku sjednice gradskog parlamenta odbornik Nataša Marić-Udovčić položila je zakletvu. Ona je za odbornika imenovana umjesto Nenada Talića kojem je danas prestao mandat, jer je imenovan za direktora Sportskog centra "Borik".