U svijetu tražena sirovina

Brojne opasnosti zbog nezbrinjavanje raznovrsnog otpada

  • 10.04.2019. 16:41

Nezbrinjavanje raznovrsnog otpada dovodi do razvoja i širenja zaraznih bolesti, bujanja korova, propadanja zemljišta, zagađenja vodotokova... Veliki problem predstavlja zbrinjavanje animalnog otpada, uginulih životinja, klaoničkog otpada na području Banjaluke. 

Deponija u Ramićima više nije dovoljna i svakako je od početka bila samo prelazno, nikako sistemsko rješenje. Zato su stručnjaci iz Poljoprivrednog instituta pozvali sve zainteresovane strane i eminentne goste iz Njemačke, koji imaju bogato iskustvo u toj oblasti, na stručni skup. 

Tehnologija biogas postrojenja pokazala se kao odlično rješenje za organski otpad. Postoji mogućnost građenja postojenja različitih veličina od 50 kilovata do 2 megavata. Nije sve išlo glatko i mi smo pravili greške, dok nismo došli do optimalnih rješenja, pričaju stručnjaci iz Njemačke.  

"U početku smo gradili biogas elektrane koje su radile na sirovinu - kukuruz i tu sirovinu smo mi sijali. Međutim tokom 25 godina shvatili smo da to nije jedina mogućnost i počeli smo da razmišljamo o postojećem otpadu, različitim vrstama otpada, koje bismo mogli da iskoristimo kao sirovinu, što se pokazalo kao efikasno i mudro", kaže Robert Šmidke, "Goffin Energz GMBH", Njemačka.

Za sistemsko rješavanje problema otpada zainteresovani su poljoprivrednici, ekolozi, proizvođači, prerađivači, stručnjaci iz centra za razvoj poljoprivrede i sela... 

Otpad je samo kod nas smeće kojeg bi se pošto-poto trebalo što prije riješiti, a u svijetu je to cijenjena i tražena sirovina. Stoga bi, dok se kod nas ne izgrade fabrike za preradu otpada, trebalo razmišljati o svim mogućnostima plasmana otpada u zemlje Evropske unije, poručuju stručnjaci.  

Тагови: