Bolji uslovi za 500 đaka u Banjaluci: Milion maraka za obnovu OŠ "Zmaj Jova Jovanović"

  • 27.10.2020. 19:28

Đacima i nastavnom osoblju biće toplije zimi i ugodnije kada napolju ugrije. 

Nova fasada, stolarija i kotlovnica - sve će to da se odradi u banjalučkoj OŠ "Zmaj Jova Jovanović".  Bolje uslove za 500 učenika obezbjeđuje projekat energetske efikasnosti školskih i predškolskih objekata.

"Mi smo uspjeli veliki dio posla da uradimo i ne kasnimo ni u čemu. Ovo će značiti neopisivo jer škola je bila bez fasade, bez termoizolacije, sa stolarijom iz 1971. godine sa tri energenta od kojih je samo jedan ekološki prihvatljiv. Mi smo se grijali na ugalj i lož ulje", kaže Dijana Bogdanović, direktor OŠ "Zmaj Jova JOvanović".

Bez obzira na epidemiološku situaciju, obnova jedne od najstarijih gradskih škola idu po planu. U to se uvjerila i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije. 

"Da se kompletna stolarija promijeni, da se termički izoluje objekat, limarija, krovna konstrukcija, a što je najvažnije, radi se nova kotlovnica za grijanje za ovaj objekat i više uglja tu neće biti već se prelazi sa fosilnih na obnovljive izvore grijanja", kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić

Ovo je sedma škola koja se obnavlja kroz projekat "energetske efikasnosti". Konkretno, za ovaj je izdvojeno oko milion maraka. Sve bi trebalo da bude gotovo početkom sljedeće godine. 

"Dograđena je škola na Starčevici, temeljno obnovljeno nekoliko područnih škola od Aginog sela do Pavlovca i na još 24 objekta obavljeni veći ili manji radovi, sa osnovnim ciljem da našim mališanima bude toplije i ugodnije, da mogu normalno da slušaju nastavu", kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić,

Projektom obuhvaćeno je 16 objekata za obrazovanje i zdravstvo za šta je izdvojeno devet i po miliona maraka.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.