Razvojna agencija Banjaluka

Besplatna obuka za zapošljavanje u oblasti tekstila, kože i obuće

  • 22.08.2018. 15:59

Gradska razvojna agencija Banjaluka poziva nezaposlene da se prijave na besplatnu teoretsku i praktične obuke u sektorima tekstil, koža i obuća, koje će biti organizovane na jesen, a uspješnim kandidatima koje odaberu preduzeća biće ponuđeno zaposlenje.

Iz Gradske razvojne agencije saopšteno da je planirano da bude obučeno 20 kandidata za obradu kože i predmeta od kože, 24 kandidata za šivenje tekstila i sedam za kompjutersko projektovanje (CAD/CAM tehnologije), a najmanje 40 odsto kandidata trebalo bi da dobije posao. 

Javni poziv se sprovodi u okviru projekata "Jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova za provođenje praktične nastave i osposobljavanja radnika za deficitarna zanimanja u sektorima koža/obuća i tekstil" i "Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sektorima prerada tekstila i kože". 

"Dvadeset odsto obuke čine teoretski, a 80 odsto praktični dio i one će se sprovoditi u novoopremljenim praktičnim radionicama u Školi učenika u privredi i Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, te u preduzećima", navode iz Agencije. 

U saopštenju se dodaje da će svaka obuka trajati ukupno 130 časova, od čega će 100 časova biti u školi ili na fakultetu, a 30 u firmi koja odabere kandidata. 

Poslije ove osnovne obuke kandidat dobija zaposlenje u firmi i dužan je da ostane u njoj onoliko dugo koliko će biti precizirano ugovorom. 

S obzirom da je sprovođenje projekata sufinansirano iz sredstava programa "Prilika plus" Vlade Švajcarske, a koji sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, projekta Međunarodne organizacije rada, Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH, EU i Gradske razvojne agencije Banjaluka, za sve odabrane kandidate obuke će biti besplatne. 

Poziv je otvoren za kandidate koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Banjaluci i zainteresovani su za rad u ovim sektorima bez obzira na školsku spremu i prethodno iskustvo. 

Iz Gradske razvojne agencije pozivaju i firme sa područja Banjaluke koje se bave izradom predmeta od tekstila i kože da se jave ukoliko im je potrebna nova radna snaga, da bi ih Agencija mogla uključiti u projekat. 

Sve prijave kandidati i firme mogu da pošalju na adrese ana.beader@cidea.org; olivera.kovacevic@cidea.org, i slavisa.lukic@cidea.org ili da ih dostave u prostorije Gradske razvojne agencije.