Banjaluka

Banski dvor u novom ruhu

  • 25.07.2019. 21:43

Završetak radova na obnovi Banskog dvora obilježava se večeras simboličnim paljenjem ambijentalne rasvjete i koncetrom virtuoza Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje uz pratnju simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije. Time će ujedno biti ozvaničena i predaja aplikacije Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Otvaranju prisustvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da su danas svi Banjalučani ponosni na svoj grad koji se stalno gradi i razvija. Poručila je da će razvojni projekti u najvećem gradu Srpske biti nastavljeni.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Banski dvor rekonstruisan na radost svih Banjalučana i posjetilaca grada na Vrbasu.

On je naglasio da bi za Banjaluku bilo veoma važno da postane evropska prestonica kulture 2024. godine.

Posljednja rekonstrukcija najpoznatije banjalučke kulturne ustanova i jednog od od njenih simbola, bila je 70-ih godina prošlog vijeka, nakon razornog zemljotresa 1969. godine, u kojem je oštećena ova ustanova.

Radojičić je ranije naveo da su Vlada Republike Srpske i Grad Banjaluka obezbijedili tri miliona KM za spoljno uređenje Banskog dvora - kompletne stolarije, fasade, ukrasa, krova.

Na platou ispred Kulturnog centra Banski dvor održava se koncert pod sloganom "Suprotnosti se privlače" na kome nastupaju Trkulja i Milenković.

Svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, prate banjalučki simfoničari koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Јajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali za prestižnu evropsku titulu.

44 muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređenina sceni u neobičnom omjeru 20:24 dodatno će naglasiti želju Banjalučana da baš za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom Evropske prestonice kulture.

Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, Banjaluka će predstaviti ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i "novim" Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u Strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenog dokumenta u BiH, nastalog kao rezultat kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture.