Banjaluka: Uspostavljen karantin na tri lokacije

  • 26.03.2020. 19:24

Formirana su tri nova karantina u kojima će boraviti Banjalučani koji su došli iz inostranstva, a za koje se utvrdilo da nisu pozitivni na virus korona.

Sve tri lokacije nalaze se u Banjaluci, to su Sportska dvorana "Obilićevo", objekat Doma zdravlja u istom naselju i prostorije Centra "Zaštiti me". Državaljni BiH iz Banjaluke koji budu ulazili u zemlju na granici će proći trijažu, ako se utvrdi da su pozitivni na virus biće smješteni u Studentski centar "Nikola Tesla", a ukoliko su negativni smjestićemo ih na jednu od ove tri lokacije, objašnjava gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Razlog za ovu mjeru je što nam se pojavio veći broj lica, ne samo u Banjaluci nego na teirotiji Republike, koji ne poštuju mjere kućne izolacije, koji daju lažne ili netačne adrese i onda takva lica postaju potencijalni prenosioci bolesti ili klasteri, odnosno pojedinci koje ne kontrolišemo", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

"Mi smo vodili računa o svemu, tako smo za jedan manji broj slučajeva, odnosno ako bi neko bio bolestan, ali ne od korona virusa nego dijabetesa ili nečeg drugog, a da mu je potrebna primarna zaštita, obezbijedili smo deset kreveta u porodičnoj ambulanti Obilićevo, dok ćemo 75 lica, prema našim procjenama smjestićemo tu majke i djecu ili porodice u Centru "Zaštiti me", istakao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice. 

U sva tri karantina ima mjesta za 150 osoba, a ako bude bilo potrebe napraviće ih se još. Građano će u tim prostorijama boraviti 14 dana, odnosno onoliko koliko traje period inkubacije. 

Sportska dvorana "Obilićevo" u Banjaluci pretvorena je u karantin i ovdje se nalazi tačno 50 kreveta. Tu će boraviti svi oni Banjalučani koji su došli iz neke strane zemlje a za koje se ispostavilo da su negativni na virus korona. 

Svi oni Banjalučani koji prekrše mjere samoizolacije, a to utvrde MUP ili Komunalna policija, čeka šatorski smještaj na Rakovačkim barama. Naredba je donesena, a kamp je od danas u funkciji, kaže gradonačelnik Radojičić.