Glavni konkurenti Mostar i Bodo

Banjaluka u finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture

  • 22.11.2018. 19:33

Banjaluka je u finalu izbora za grad koji će biti Evropska prestonicu kulture 2024. godine. U užem izboru knjiga je spala na tri slova pa su Banjaluci glavni konkurenti Mostar i norveški Bodo. 

Vijest iz Evropske komisije obradovala je gradske vlasti. Posebno su ponosni na tim koji je osmislio, i radio, na kandidaturi pod sloganom "Suprotnosti se privlače". Godinu i po dana mukotrpnog posla se isplatilo jer je predstavljanje Banjaluke nadmašilo projekte iz većih gradova.

Najznačajniji dio posla tek predstoji. 

"Grad koji je smatran favoritom u nekim krugovima – Tirana, nije ni prošao dalje, grad koji ima najveći finansijski kapacitet, grad koji je uložio dosta, očito, u ovih par mjeseci, čak bih rekao i lobiranja, koje nije dozvoljeno zbog čega smo morali slati protest jednoj ambasadi, nije prošao uopšte u drugi krug. Prošli smo u finale, imamo godinu dana pred nama da, ako bude primjedbi na ovu našu aplikaciju iz Evropske komisije da je doradimo", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

U kandidaturi Banjaluke je i nekoliko projekata Bihaća i Jajca koji su gradovi mlađi partneri. Na drugom sastanku konačno će i odlučiti koji grad će osvojiti titulu. U drugoj polovini 2019., nezavisni stručnjaci će izabrati pobjednika. 

"Pred sobom imamo nešto manje od godinu dana, tačnije osam mjeseci da dopunimo našu aplikaciju zavisno od njihovih komentara, koje očekujemo u narednih nekoliko dana i onda nas očekuje jedna velika panel diskusija, koja će biti u samom Briselu organzovana za sva tri predstavnika", kaže Dijana Grbić, član tima.

Kandidature, osim Banjaluke, Boda i Mostara, imala je već pomenuta Tirana, ali i Srebrenica. Tri grada biće evropske prestonice kulture 2024. Osim jednog iz grupe u kojoj je i Banjaluka, po jedan grad će biti izabran u Estoniji i Austriji. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)