Projekat "Voda jedan"

Banjaluka: Stiže voda za više od 500 domaćinstava u Česmi

  • 01.10.2019. 11:44

U Banjaluci je danas počela izgradnja vodovoda za gornje dijelove naselja Česma u vrijednosti nešto većoj od dva miliona KM, čime će biti obezbijeđena voda za više od 500 domaćinstava.

Izgradnja je počela u okviru velikog projekta "Voda jedan", koji predviđa izgradnju 56 kilometara novih vodovoda na seoskom i prigradskom području.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova, rekao je novinarima da ovim počinje realizacija velikog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ukupne vrijednosti osam miliona KM, koji podrazumijeva izgradnju sistema vodovoda i kanalizacija na više lokacija u Banjaluci.

"Riječ je o sistemu koji uključuje dva velika rezervoara, potisne cjevovode sa sistema Česma dva na Česmu tri i sa Česme tri na Česmu četiri i distributivnu mrežu. Nekih 15 do 18 kilometara mreže treba ovdje da bude razvedeno, napravljen novi rezervoar, potisni cjevovod, pumpne stanice i riješen problem jer na ovom području vode uopšte nema. Očekujem da naredne godine u ljeto na ovoj lokaciji imamo vodu", rekao je Radojičić.

On je dodao da radove izvodi banjalučka kompanija "Hidrokop".

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević zahvalio je gradonačelniku, Gradskoj upravi i svim ljudima koji su napokon uvidjeli problem - da vodu nije imalo ovo naselje sa oko 500 domaćinstava, velikim vikend naseljem, a koje se nalazi na par kilometara od centra grada.

On je istakao da će ovi radovi povećati i cijenu zemlje.

"Ovo naselje ima prosperitet da se razvija i da broj priključaka bude mnogo veći od onog koji je u ovom momentu potreban", rekao je Maličević.

Mještanin Miloš Krčić, koji, kako kaže, živi na najvišoj koti naselja, kaže da su mještani dočekali nešto što će preporoditi ovaj kraj.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм