Benefiti za sve građane

Banjaluka: Prijedlog budžeta 150,7 miliona KM

  • 11.12.2019. 18:55

Budžet Banja Luke za 2020. godinu trebao bi biti "težak" 150,7 miliona maraka. Tako stoji u prijedlogu o kome raspravljaju odbornici gradskog parlamenta. 

Plan je da 33 miliona bude izdvojeno za kapitalne investicije, da 19,4 miliona bude proslijeđeno Odjeljenju za komunalne poslove, dok će za Odjeljenje za saobraćaj i puteve raspolagati sa 8,46 miliona, a Civilna zaštita 1,39 maraka. Gradonačelnik kaže da će svaki stanovnik grada osjetiti benefite budžeta planiranog za 2020-tu godinu. 

"Radi se o kapitalnim poslovima, radi se o  transforamciji grada, vrlo ubrzanoj  od centra do Bronzanog Majdana, od Krmina do potkozarskih sela i da se na svakom mjestu nastoji poneki, a u glavnom najveći lokalni problem kako bi u ovom gradu bilo ljepše, bolje, ugodnije živjeti", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Odbornici opozicije smatraju da budžet ne odgovara realnim potrebama stanovnika. Iz njihove vizure budžet je preambiciozan, potrošački, i smatraju da će najvljene graditeljske projekte biti teško ispoštovati.  

"Ovaj budžet nema razvojnu komponentu i to sam rekao. Onog trenutka kada budžet, odnosno razvojan komponenta bude veća od plata to je razvojna komponenta", kaže Aleksandar Petković, odbornik.

"Meni se više učinilo da je opozicija kukala što ima toliko puno posla za iduću godinu, jer njima ne odgovara i pravi probleme. Pošto je iduća godina izborna, to njima ne odgovara", kaže Radojičić.

Pred odbornicima će se, osim budžeta naći još 77 tačaka dnevnog reda. Raspravljaće, između ostalog o imenovanju novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, kalendarima kulturnih i turističkih manifestacija, planovima rada Odjeljenja za narednu godinu, te zaduzenju kod Evropske banke za obnovu i razvoj i izmjeni regulacionih planova.