Povodom Dana grada

Banjaluka: Položeni vijenci na Trgu palih boraca FOTO

  • 22.04.2019. 14:33

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas povodom Dana grada Banjaluke da je 22. april jedan od najvažnijih datuma koji Grad Banjaluka obilježava decenijama iza sebe.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca, Čubrilović je izrazio nadu da će Banjaluka i decenijama ispred sebe obilježavati ovaj važan datum i da će se pamteći istoriju odužiti onima koji su dali svoje živote za današnju slobodu. 

"Banjaluka je grad koji u svakom pogledu napreduje u svim segmentima kao centar i nadamo se da će tako biti i u budućnosti", istakao je Čubrilović. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da i buduće generacije treba na današnji dan da se okupljaju i da se poklone žrtvama koje su dale svoje živote za slobodu Banjaluke. 

"Naša je obaveza da i u buduće odamo počast za 4.500 žrtava među kojima je bilo dosta civilnog stanovništva i djece koji su dali svoje živote za slobodu Banjaluke", istakao je Višković. 

Višković je rekao novinarima da se Banjaluka iz godine u godinu i svakim danom mijenja, ali ono što ostaje je njena istorija i tradicija koju treba čuvati. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao da je Banjaluka ponosna na svoju priopadnost antifašističkom pokretu, ističući da Banjaluka decenijama obilježava Dan grada. 

"Banjaluka danas odaje počast poginulima u borbi protiv fašizma od 1941-1945.godine i brojnim nevinim civilnim žrtavama u periodu Drugog svjetskog rata", rekao je Radojičić novinarima. 

On je rekao da je Banjaluka danas ponosan glavni grad Republike Srpske, grad koji se takmiči da bude regionalni i prepoznatljiv centar i otvoren za saradnju sa svima. 

"Banjaluka je grad koji se razvija, koji se mijenja i vjerujem grad koji je ugodan za život svih njenih stanovnika", zaključio je Radojičić. 

Vijence na Spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca položili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, dok je u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika vijenac položio general Dragan Vuković. 

Vijence su položile i delegacije Republičke i Gradske organizacije SUBNOR-a Banjaluka, te predstavnici političkih partija koje djeluju u republičkom i gradskom parlamentu SNSD-a, Demosa, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i PDP-a.