Štab za vanredne situacije

Banjaluka: Pojačane mjere prevencije zbog virusa korona

  • 12.03.2020. 19:07

Rad ugostiteljskih i trgovačkih objekata se ograničava. Trgovci, ugostitelji i zanatske radnje će moći da rade od 6 do 18 časova, dragstori i pekare do 22, dok je rad dječijih igraonica, fitnes centara, noćnih klubova i svadbenih salona u potpunosti zabranjen, a sve da bi se smanjilo širenje virusa korona u Banjaluci - zaključeno je nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Vrtići će još da rade, ali postoji mogućnost da od ponedjeljka budu zatvoreni. Štab je preporučio roditeljima da ne šalju djecu u vrtiće, ali su svjesni da mjera zatvaranja vrtića za sobom vuče niz drugih službi - vitalnih u kriznim situacijama.

"Ukoliko dijete predškolskog uzrasta nema ko da čuva i neko od roditelja mora da ostane kod kuće, ukoliko je među tim roditeljima zdravstvenih radnika, vatrogasaca, policajaca, ili drugih službi koje moraju da funkcionišu. Zato smo naložili da se sutra u toku dana u Centru za predškolsko vaspitanje izvrši procjena, da vidimo koji je to maksimalan broj mališana koji bi morali ići u neki oblik predškolske ustanove, i da onda od ponedjeljka - a o tome ćete biti u iduća tri dana informisani - ili u potpunosti zatvorimo vrtiće, ili organizujemo rad vrtića u minimalnom broju objekata sa određenim brojem vaspitača", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Noćni rad u Banjaluci se ukida, a tržni centri i stočna pijaca neće raditi za vikend, naveo je Radojičić. Dodao je da će se pojačati mjere javne higijene - održavanje javnog prevoza, dodatno pranje ulica i trgova, dodatne dezinfekcije na svim javnim mjestima gdje je to potrebno. Takođe će pratiti stanje na tržištu osnovnih životnih namirnica, da bi se spriječile špekulacije i nestašice - bar koliko mogu da kontrolišu. 

Prvi čovjek Banjaluke je pozvao građane da budu disciplinovani kod primjenjivanja i poštovanja uvedenih mjera, jer će to u velikoj mjeri uticati na opšte zdravstveno stanje. Dom zdravlja je već duže vrijeme u povišenoj pripravnosti. Iz štaba apeluju da se, koliko je to moguće, smanje pregledi drugih oboljenja i stanja, da bi bili spremni za nove slučajeve oboljelih od virusa korona.

"Molim vas još jednom da skrenemo pažnju građanima da nema potrebe da se plaše bilo kakvog respiratornog simptoma kojeg imaju - kašlja, povišene temperature, groznice, bolova u ždrijelu. To su uobičajene zdravstvene tegobe koje mogu biti povezane i sa trenutno virusom gripa, a i sa drugim akutnim respiratornim infekcijama", istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banja Luka.

Gradska civilna zaštita je dobila nalog da, po potrebi, određena materijalno-tehnička sredstva stavi na raspolaganje Domu zdravlja u skladu sa daljim razvojem situacije. Šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite poručuje da u ovim slučajevima sistem spašavanja mora biti jedinstven i efikasan.

"Mi smo u koordinaciji sa timom za komunikacije odštampali 500 propagandnih plakata, podijelili svim školskim, predškolskim, javnim objektima, kako da se ponašamo u ovoj situaciji. A takođe, kontrolni organi redovno vrše obilazak svih javnih objekata u kojima se okuplja veći broj građana, posebno se insistira na higijeni, i da se vrši redovna dezinfekcija samih objekata", naglasio je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne TVJ Grada Banjaluka.

Procjena štaba je da će ova epidemiološka situacija trajati duže vrijeme, i da će broj registrovanih zaraženih virusom korona još rasti. Ističu da su mjere prevencije izuzetno važne za javno zdravlje, i da mogu da smanje rizike po zdravlje ljudi. Pozivaju Banjalučane da ne misle samo o svom zdravstvenom stanju, nego o zdravlju svih oko sebe.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)