Banjaluka: Otvorene trgovine kojima je Republički štab dozvolio rad

  • 07.04.2020. 17:07

Nakon skoro mjesec dana od zatvaranja, svoja vrata kupcima su jutros otvorile drogerije, prodavnice bijele tehnike, ali i sve ostale trgovine kojima je od danas u najvećem gradu Srpske omogućen rad.

Jutros od 7, penzioneri su i ovaj utorak iskoristili da završe svoje obaveze. Opet poštujući sve preporuke, izašli su da kupe osnovne namirnice. Danas smo ih najviše sreli na Tržnici, gdje su požurili da kupe svježe voće i povrće.  

Iako je prošle sedmice bilo i onih mladjđih koji su se kretali u terminu rezervisanom samo za starije, ovog utorka to nije bio slučaj. Naši stariji sugrađani kažu, upozorenja i zabrane urodile su plodom.  

"Mnogo znači, jer ipak meni djeca sve kupe, unučići i sin, ali ipak ima nekih stvari koje se ne mogu zahtjevati od njih".

"Kada je ono bilo kritično u početku, onda su mi baš priskočili u pomoć i onaj broj telefona za besplatnu dostavu sam koristila i komšiluk je pomagao da se iznese na četvrti sprat bez lifta. Zadovoljna sam s ovim mjerama", rekli su stariji građani Banjaluke.

Bliži se i isplata penzija, a penzioneri stariji od 65 godina imaju ograničeno kretanje. U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske su mislili i o tome. Taj dio populacije može dati jednokratnu punomoć osobi u koju imaju povjerenja i ta osoba, umjesto njih, može podići penziju u banci. 

Obrazac za popunjavanje punomoći možete naći u svim bankama i u 54 poslovnice Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. Oni koji nisu u mogućnosti da preuzmu obrazac, mogu svojeručno na listu papira da napišu izjavu o punomoći koja mora da sadrži tačne podatke. Penzioneri su upoznati i s tim mogućnostima, kažu, dobro će im doći kada oni ne budu u prilici da odu po svoju penziju.

"Možda ću otići sam, a možda mogu i sina poslati, dati njemu punomoć i to nije problem. A ako je ne dignem, diću idući mjesec, pa će biti više".

Za sve su naši stariji sugrađani danas imali i poruku: 

"Da ostanu kod kuće dok starija populacija ne kupi sebi šta treba. Imaju oni kada poslije". 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок