Banjaluka: Od sutra nova kovid ambulanta u Docu

  • 19.10.2020. 16:03

Od sutra, 20. oktobra, sa radom će početi kovid ambulanta u naselju Dolac, u kojoj će biti zbrinjavani pacijenti pozitivni na korona virus, najavljeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića i direktorice banjalučkog Doma zdravlja Nevene Todorović.

Gradonačelnik Igor Radojičić, rekao je da se procjena od prije dva mjeseca, da bi dolazak jeseni mogao značiti i porast broja oboljelih, pokazala ispravnom, te da je zbog toga izvršena blagovremena priprema za otvaranje kovid ambulante.

"Na ovaj način odvajamo kovid pozitivne pacijente kojim će primarna zaštita biti pružana na lokaciju u Docu, a, sa druge strane, rasterećujemo dio kapaciteta za ostale pacijente na poliklinici. Ambulanta je osposobljena sredstvima Grada i Kabineta predsjednika Republike Srpske", istakao je Radojičić, te izrazio zahavlnost zaposlenima u Domu zdravlja koji nose ogroman posao na leđima već osam mjeseci.

On je dodao da sva dostupna saznanja govore da je, u ovom trenutku, virus teško zaustaviti, ali da moramo učiniti sve da usporimo njegovo širenje kako ne bismo preopteretili zdravstveni sistem.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, upozorila je da se epidemiološka situacija na području Banje Luke značajno pogoršala u posljednje tri nedjelje, te da bilježe konstantan dnevni i nedjeljni rast broja oboljelih od kovida.

"U Banjoj Luci, u ovom trenutku, imamo 809 lica pozitivnih na korona virus, te preko 1.300 lica u izolaciji. Sve naše službe su izuzetno opterećene, te molimo sve građane da se pridržavaju propisanih mjera i da budu strpljivi u kontaktu sa zdravstvenim radnicima, jer smo sve raspoložive kapacitete stavili na raspologanje u borbi protiv korona virusa i pokušavamo da očuvamo dostupnost primarne zaštite na teritoriji grada", zaključila je Todorović.

Kovid ambulanta u Docu će raditi svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 časova, a u ambulanti će raditi doktor porodične medicine, a po potrebi biće tu i ginekolog, radiolog, psiholog i psihijatar.