Svečano u gradu na Vrbasu

Banjaluka: Nizom manifestacija obilježen Dan Grada

19:56, 22.04.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Brojne manifestacije i pozitivna energija obilježile su Dan grada i 74 godine od oslobođenja od fašizma. Banjaluka je grad koji čuva tradiciju i prošlost, koji je ponosan na svoju antifašističku pripadnost, grad koji raste i razvija se, grad mladih i obrazovanih ljudi.

"Danas je Banjaluka ponosan glavni grad, koji se bori da bude regionalni centar, prepoznatljiv i kom petentan u komšiluku, otvoren prijateljski i raspoložen za saradnju sa svima, koji se razvija, koji se mijenja, grad koji je ugodan za život svojih stanovnika", istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

"Ja vjerujem u Banjaluku koja se razvija, koja će biti sve naprednija, ona je žila kucavica Republike Srpske i smatram da pažnja treba da bude usmjerena ka svim lokalnim zajednicama, ali važnost Banjaluke je prosto tu. Čestitam građanima na ovom divnom velikom danu", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Banjaluka danas ne bi bila ono što jeste da nije bilo hrabrih ljudi, koji su dali živote kako bi generacije poslije njih živjele u miru, jedna je od današnjih poruka. Bila je to borba za uzvišene ciljeve i ideale, najprije u Drugom svjetskom, a gotovo pola vijeka kasnije, u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"22. april je jedan od najvažnijih datuma se decenijama ispred sebe obilježava ovaj dan. Da će se na taj način pamteći istoriju, odužiti onima koji su dali svoje živote za slobodu", rekoa je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

"Mislim da generacije i poslije nas treba da se okupljaju i da se i da se poklone žrtvama od 4.500 žrtava, bilo je dosta i civila, naša obaveza je da na današnji dan da se poklonimo", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.
 
Brojnim događajima Banjaluka slavi svoj dan. Između ostalog, zbratimila se sa Kumanovom, a održana je i promocija monografije "Banjaluka centar Vrbaske banovine". U toku je centralna  manifestacija, svečana akademija na kojoj su Abasu Arslanagiću i Kolji Mićeviću uručeni Ključevi grada, najveća gradska priznanja.