Banjaluka neće biti blokirana, na snazi privremeno finansiranje

  • 24.03.2021. 19:18

Banjaluka nije i neće biti u blokadi zbog neusvanja budžeta. Iza toga stoji Ministarstvo finansija Republike Srpske, kao i Zakon koji kaže da privremeno finansiranje može da važi do kraja juna. Zato optužbe gradonačelnika na račun skupštinske većine ne piju vode.

"Dobili smo eksplicitan i nedvosmislen odgovor da privremeno finansiranje, bez obzira da li je na bazi odluke ili na bazi automatskog nastupanja može da nastavi da funkcioniše do 30. juna. Odnosno, ljudi koji žive u Banjaluci u ova prva tri mjeseca nisu osjetili bilo šta vezano za privremeno finansiranje", rekao je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Draško Stanivuković juče je, nakon otkazivanja sjednice zbog epidemiološke situacije, nekoliko puta zaprijetio i protestima. Poručio je da neće biti plata, ali i novca za socijalna davanja. 

"Dolazimo u situaciju da nemamo budžet, dolazimo u situaciju da privremeno finansiranje više ne važi, da plate, da socijalna davanja, da krediti, da ništa drugo ne možete da isplaćujete", istakao je DRaško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke. 

Da to nije tačno, i da Zakon ne zaustavlja život, poručuju i iz Fiskalnog savjeta Republike Srpske. Novca će biti identično kao u istom periodu prošle godine.

"Zakon je imao na umu da se ne može zaustaviti život u lokalnoj zajendici. Da se ne može ugroziti javni interes. Dostupnost javnih dobara, naravno mislim tu i na socijalna davanja i na druge korisnike budžeta", naglasio je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Kratkog daha bila je i priča o bespotrebnim zaduženjima grada. Najglasniji u kritikama prethodne vlasti, Stanivuković, prenose pojedini mediji, zadužuje Banjaluku za skoro tri miliona maraka.

"Ta čarobna formula izgleda je trajala svega tri mjeseca gdje smo imali nastojanje ili prikazivanje o tome da se sve može obezbijediti ili da možete imati ravnomjeran razvoj grad na bazi vlastitih sredstava. Fakat je da tu dolazi do zaduženja", istakao je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Uz to, poziva se upravo na odluku o zaduženju stare administracije. Banjalučka skupština o budžetu bi trebalo da raspravlja u utorak.