Igor Radojičić

Banjaluka ne prihvata inicijativu za izgradnju HE na Vrbasu

  • 16.11.2018. 13:12

Grad Banjaluka ne prihvata inicijativu za izgradnju Hidroelektrane "Krupa" na Vrbasu, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon sastanka sa predstavnicima 36 nevladinih organizacija, članica Koalicije za Vrbas.

Inicijativa je vraćena predlagaču - zavisnom preduzeću "Hidroelektrana na Vrbasu" koje posluje u okviru "Elektroprivrede Republike Srpske". 

Radojičić je podsjetio da je grad još u aprilu dobio inicijativu za gradnju nove HE "Krupa" i dodao da je predstavnike Koalicije za Vrbas na današnjem sastanku informisao o tome da grad nije dao pozitivno mišljenje na ovu inicijativu. 

"Vraćamo Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dopis u kome, da bi se uopšte mogao dalje razmatrati, mora da postoji procjena ekološke sredine, odnosno uticaja na životnu sredinu, dakle ono na šta upozoravaju upravo ove nevladine organizacije. Pitanje rijeke Vrbas, životne sredine, kvaliteta vazduha uopšte nije apsolvirano u inicijativi koja je pokrenuta, nema analize uticaja na životnu sredinu i zakonska obaveza bi bila da se napravi takva procjena", pojasnio je Radojičić. 

On je naveo da je urađen poseban prostorni plan za područje kanjona rijeke Vrbas, što je zakonska obaveza, jer je riječ o zaštićenom području, posebnom prostoru prirodne namjene i prirodnih bogatstava. 

Radojičić je podsjetio da je Skupština grada Banjaluka 2005. godine takođe odlučivala o inicijativama za izgradnju malih hidroelektrana na Vrbasu i dala negativno mišljenje. 

On je rekao da je na današnjem sastanku ukazano i na problem vodosnabdijevanja i kanalizacije. 

"Ove godine smo radili 19 vodovoda i imamo potrebu za ulaganja veća od 20 miliona KM kako bi se pokušala povezati vodovodna mreža sa centralnim vodovodom. Sa ovim meteorološkim kretanjima i ako bi bilo globalnih klimatskih promjena koje se očito dešavaju, imamo problem vodosnabdjevanja i moraćemo imati ogromna ulaganja u mrežu i pumpne stanice u cijeli sistem snabdijevanja grada", rekao je Radojičić. 

On je napomenuo da je problem vodosnabdijevanja veoma izražen u seoskom i prigradskom području. 

Govoreći o problemu kanalizacije, Radojičić je rekao da je pozvao predstavnike nevladinog sektora da pomognu i daju prijedloge i dobre prakse kako se to modularno podsistemski rješava da bi se počelo rješavanje jednog po jednog dijela grada za prečišćavanje kanalizacionih, fekalnih i oborinskih voda. 

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu rekla je da Koalicija za Vrbas pozdravlja ovakvu odluku Grada Banjaluka i da očekuju da republičke institucije prihvate jasan signal grada i ne nastave sa inicijativom za izgradnju HE na Vrbasu. 

Ona je dodala da Koalicija za Vrbas okuplja 36 najaktivnijih udruženja sa područja grada koja zastupaju vrlo jasan stav da ne postoji mogućnost za izgradnju novih HE na Vrbasu. 

"Hidroelektrane su štetne i po prirodu i po ljude, ekonomski nisu isplative, predstavljaju zastarjelu tehnologiju i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života", poručila je Crnkovićeva. 

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog ovako jasnog stava grada o gradnji HE, navodeći da ne postoji nikakav prostor za kompromis o ovom pitanju. 

"U slučaju da republičke institucije budu insistirale na ovakvom projektu, mi tu otvaramo mogućnost da se građani Banjaluke izjasne kroz referendum ili neku drugu mogućnost i spremni smo da reagujemo", rekla je Crnkovićeva.  
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)