Druženje u muzičkom paviljonu

Banjaluka među gradovima koji obilježavaju Svjetski dan glasa

  • 18.04.2019. 18:06

Na mapu svjetskih gradova, koji obilježavaju Svjetski dan glasa, upisala se i Banjaluka. Maja Manojlović, vokalni pedagog, organizovala je jednočasovno druženje u muzičkom paviljonu u parku “Petar Kočić”. 

Red predavanja, pa red pjevanja obilježili su manifestaciju “Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica”. 

“Ono što je važno jeste da smo mi ovdje sa ciljem i idejom da podignemo svijest svima kako vokalnim profesionalcima, a vokalni profesionalci su svi oni koji koriste svoj glas kao oruđe za rad, znači pjevači, glumci, voditelji, svi mogući oblici govornika, preko profesora, političara i tako dalje. Ovo predavanje je za sve njih, ali da tako kažem i obične građane, jer bilo kakvo oštećenje na glasnicama može da zadesi bilo koga", kaže Maja Manojlović, vokalni pedagog.

Osim Maje, koja je govorila o zdravom pjevanju, korisnim vježbama za zagrijavanje glasa, ali i vokalnim transformacijama, prisutni su mogli mnogo toga da nauče i od doktorice Nataše Guzine Golac i logopeda defektologa Danijele Radulović. Šta kada se pojavi promuklost koja traje duže od dvije sedmice, kako se održava vokalni trakt, ali i koje su to bolesti glasnica i kako ih prepoznati samo su neka od pitanja na koja su se mogli čuti odgovori. 

“Produkcija glasa nam nije samo u zavisnosti od glasnica, već kompletan organizam nam učestvuje u stvaranju i produkciji glasa, tako da moramo voditi računa o sveopštem zdravlju, o funkcionisanju svih organa i naravno učiti i njegovati dobar glas", kaže dr Nataša Guzina Golac.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana glasa je želja da se podigne svijest o važnosti očuvanja zdravlja vokalnog trakta, ali i da se informiše o prvim znakovima bolesti. Upravo s tim razlogom manifestacija “Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica”, koja se po prvi put održava u Banjaluci, je uvrštena u program "Proljeće u Banjaluci 2019".

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.