Poslije 30 godina čekanja

Banjaluka: Konačno završen Istočni tranzit

  • 14.06.2018. 19:17

Kružni tok kod Rebrovca pušten je u saobraćaj, a novi dio Istočnog tranzita svečano je otvoren. Vrpcu su presjekli gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, premijer Željka Cvijanović kao i direktor Puteva Nenad Nešić.

Za kružnu raskrsnicu je izdojena 541 hiljada maraka dok je spajanje Istočnog tranzita koštalo 805 hiljada. Novac za ove projekte obezbijedili su Putevi Republike Srpeke, a grad je bio zadužen za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Na ovaj način otvara se istočni dio grada, ali tu poslovima nije kraj, poručuje gradonačelnik.

"Ovu trasu koja je otvorila ovako širko ova naselja, spojićemo do Zelenog mosta tako da će ovaj dio grada dobiti potpuno novu sliku", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka. 

"U 2018. potpisali smo novi ugovor gdje smo nastavili izgradnju Istočnog tranzita, tu nije kraj, radiće se još dvije kružne raskrsnice, kod Delte i kružna raskrsnica kod restorana Sirano", naglasio je Nenad Nešić, direktor JP "Putevi RS". 

U ovim i sličnim projektima učestvovala je i Vlada Srpske. Za nekoliko lokalnih zajednica ukupno je izdvojeno oko 135 miliona maraka.

"Moramo da budemo ponosni kad uradimo nešto dobro, činjenica je da ovo što se dešava u Banjaluci, ali i širom Srpske, pokazuje naš potencijal da se razvijamo", naglasila je Željka Cvijanović, oremijer Republike Srpske. 

I Banjalučani su zadovoljni urađenim. Pričaju da će sve ovo smanjiti saobraćajni kolaps koji se često dešavao upravo na ovim lokacijama.

"Naravno da će smanjiti gužvu, poslije dugo godina".

"Daleko će biti manja gužva i tako".

"Super, svaka čast, nek se ovako nastavi, pravo je ovako", istakli su građani.

Ukupna izgradnja svih saobraćajnih projekata u Banjaluci koštaće oko pet miliona maraka. 

Na ovaj način završeno je spajanje Istočnog tranzita na koje se u Banjaluci čekalo više od 30 godina, međutim izgradnji tu nije kraj, pa je tako danas potpisan i ugovor o izdradnji novog Zelenog mosta.

Radovi počinju sutra i to rušenjem starog mosta koji nije za upotrebu. Most bi trebalo da bude 80 metara dužine i 14 širine, sa dvije trake ali i stazama za pješake i bicikliste. 

"Što se tiče detalja oko mosta specifičan je zbog armiranog betona i konstrukcije, nosači su veliki i teški to je najveći izazov, sutra počinje prva faza, a to je rušenje postojećeg mosta", Istakao je Radenko Crnogorac, direktor "Prijedorputeva" .

Plan je da radovi na Zelenom mostu budu završeni do kraja godine. A koštaće dva miliona i 200 hiljada maraka.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)