Banjalučka Gradska uprava nelegalno puni kasu

Banjaluka: Komunalni inspektori nezakonito prikupljaju komunalne takse

  • 30.06.2021. 18:53

Banjalučka Gradska uprava puni kasu s nelegalno prikupljenim taksama. Mada je krajem prošle godine na snagu stupio izmijenjeni Zakon o komunalnim taksama, ova lokalna uprava svoje odluke s njim do danas nije uskladila. Tako sada komunalni inspektori šetaju po gradu, a po nalogu gradonačelnika i nezakonito prikupljaju sredstva od privrednika koji su toga oslobođeni. 

"Konkretno, preduzetnici koji ostvaruju prihod do 50.000 KM godišnje i preduzetnici koji se po prvi put registruju za obavljanje privrednih aktivnosti. Kada plate komunalnu taksu, ona je u stvari neosnovano naplaćena i to podrazumijeva da bi se mogao tražiti povrat plaćene komunalne takse", rekao je Željko Bubić, advokat.


Ako ne tako, problem  bi se mogao rješavati na sudu. Zato će klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske.

"Ispred svih privrednika kojima se nelegalno uzimaju sredstva, umjesto da im se daju olakšice, uputimo apelaciju Ustavnom sudu za preispitivanje legalnosti te odluke. Ovim zakonom bi bilo oslobođeno dosta malih preduzetnika - kafići, obućari, male zanatske radnje. Oni su ovom odlukom pogođeni", rekao je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Ti iznosi se kreću od 300 do 3.000 KM, u zavisnosti od vrste djelatnosti. A ovdje su, poručuju iz Kluba odbornika SNSD-a, privrednici oštećeni i za isticanje reklama na svojim objektima, što bi značilo da im se uzima dvostruko, što svakako nisu mala sredstva, pogotovo za one koji su na samom početku poslovanja. Iz Gradske uprave ni danas na naša pitanja nisu odgovorili.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.