Izabran norveški grad

Banjaluka izgubila titulu Evropska prestonica kulture zbog jednog glasa

  • 25.09.2019. 13:20

Banjaluka nije izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, već je to norveški grad Bode, rekao je Srni gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je istakao da je projekat bio odličan i da je Tim Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture odlično radio.

"Hvala našim prijateljima iz Bihaća, Jajca koji su ovo pratili. Bilo je fantastično vidjeti koliko se oko ove ideje ujedinilo ljudi iz Banjaluke potpuno različitih opredjeljenja, onih sa kulturne scene i onih koji nemaju nikakve veze sa njom, a sa velikom podrškom i očekivanjem ispratili su ovaj put u Brisel", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, teško je reći šta je presudilo da Banjaluka u finalu ne bude izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Prema raspoloživim informacijama devetočlani žiri Evropske komisije je pet glasova dodijelio gradu Bode, a preostalih četiri je bilo za Banjaluku.

"Juče smo imali odličnu prezentaciju. Šta je presudilo? To je pitanje za Evropsku komisiju ovdje. Da li je to veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj nego u BiH ili nešto drugo, ali samo siguran da je ono što smo ponudili zaista odlično urađeno", naglasio je Radojičić.

On je upitao ko je uopšte mogao zamisliti prije dvije ili tri godine da će se Banjaluka naći u Briselu i takmičiti za titulu kao što je Evropska prestonica kulture.

"Mnogo je drugih šansi pred nama i nastavljamo dalje", poručio je Radojičić.

Norveški grad Bode će 2024. godine biti Evropska prestonica kulture, odlučila je danas Evropska komisija.

U finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture bili su Banjaluka i Mostar.

Pobjednik je odlučen na osnovu ocjena aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir je uzeta i posjeta članova EU svakom od gradova finalista. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)