Kontrola

Banjaluka: Inspekcija provjerava lokalne vodovode

  • 01.03.2019. 11:34

Gradski inspektori za hranu započeli su kontrole svih lokalnih vodovoda na području Banjaluke, koje je preduzeće "Vodovod" prošle godine preuzelo na upravljanje od Centra za razvoj poljoprivede i sela.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Janko Kecman rekao je Srni da će se utvrditi da li postoje sanitarno-tehnički nedostaci na ovim vodovodima kako bi se odmah počelo sa njihovim otklanjanjem. 

On je istakao da će kontrole obuhvatiti pregled rezervoara, pumpnih stanica, cjevovoda, šahtova, zone sanitarne zaštite vodoobjekata, kao i kvalitet vode na svim lokalnim vodovodima. 

"Osim kontrola kvaliteta vode, koje se vrše u laboratorijama Instituta za javno zdravlje i `Vodovoda`, lokalni vodovodi su pod stalnim nadzorom gradske inspekcije koja kontroliše rezultate tih analiza, kao i stanje mreže i svih objekata", istakao je Kecman. 

Izvršni direktor za tehnička pitanja "Vodovda" Dario Kuprešak podsjetio je da su krajem 2018. godine preuzeti svi vodovodi, kojima je nekada upravljao Centar za razvoj poljoprivrede i sela i da se njihovo stanje značajno popravilo. 

On je istakao da je odmah uspostavljena redovna dezinfekcija vode i redovna kontrola kvaliteta vode. 

"Radili smo na otklanjanju nedostataka zbog čega je danas stanje ovih vodovoda mnogo bolje, posebno u pogledu isporuke i kvaliteta vode", istakao je Kuprešak. 

Kao jedan od znakova poboljašnja stanja, rekao je Kuprešak, vidi se i po povećanom stepenu naplate vode kod potrošača. 

"Svi potrošači koji nisu imali ugrađene vodomjere, obavješteni su da su ih dužni imati. Oni se redovno očitavaju i ispostavljaju se računi za utrošenu vodu", zaključio je Kuprešak. 

Тагови: