Banjaluka i dalje sa najviše zaraženih

  • 05.05.2021. 19:02

Blaže mjere, među njima i duže radno vrijeme ugostiteljima - prijedlog je to banjalučkog gradskog štaba. Ipak, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, to za sada ostaje samo na razmatranju, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo. Od ukupnog broja testiranih na dnevnom nivou i dalje imamo oko 30 odsto pozitivnih.

“Kada se vodi računa o bilo kojoj mjeri, vodi se računa o reciprocitetu. Nemoguće je da vi razmatrate produžetak rada ugostiteljskih objekata, bez razmatranja uticaja na, ne samo epidemiološku situaciju u radu ugostiteljskog objekta, odnosno rizika koji se tu povećava, već, takođe, dužek boravka osoba u samim ugostiteljskim objektima, ali naravno i njihovo kretanje nakon odlaska iz ugostiteljskog objekta. Tako da su sve te činjenice koje imaju sistem povezanih sudova, gdje jedna nepovoljna epidemiološka situacija vrlo lako se prelije u drugu", izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zato, kaže i direktor banjalučkog Doma zdravlja, i dalje moramo biti oprezni. Nevena Todorović kaže da bilježimo nešto bolje podatke, ali da to nije ni blizu povoljnog.

“U proteklih 10 dana u gradu Banjaluka imali smo 369 lica koja su pozitivna na SARS-COV2 virus. U našim ARI ambulantama pregledano je 2.166 pacijenata, dok je u KOVID ambulanti pregledano 660 pacijenata", kazala je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Mada Banjaluka i danas prednjači po broju zaraženih, gradonačelnik želi blaže mjere. Danas se, nakon duže vremena, sjetio i da pozove građane da poštuju mjere Republičkog štaba.

“Pozivati ljude da se mjere maksimalno poštuju. Tako zaviseći od svih nas, od naše odgovornosti na koju pozivamo, možemo se nadati tom pozitivnom efektu, ali opet treba sve parametre da sagledamo i naravno, Štab koji vodim mora poštovati struku i hoće", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković kaže da trpe velike pritiske od ugostitelja i drugih privrednih grana. Uvjerava gradonačelnik i da gradski štab ne želi da bude nikakav remetilački faktor. Sada je mišljenja da u ovom trenutku štabovi treba da budu koordinisani.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина