Banjaluka i Bijeljina sa najviše zaraženih

  • 24.11.2020. 18:45

Najveći grad i danas ima najviše zaraženih.

Od 412 novozaraženih u Republici Srpskoj, 80 ih je u Banjaluci. Valjalo bi da se svi malo više pripaze, kažu Banjalučani sa kojima smo razgovarali. Najstariji su, čini se, najodgovorniji.

“Što manje kontakata i slušati upute ovih ljudi kojima je to struka, ali evo sada idem ovom Ulicom Gospodskom, gore pola raje ne nosi masku, što je sramota. Sebe treba da čuvaju, jer onaj u Areni u Beogradu kaže, čitave porodice obadvije strane upale pluća, pa treba se bojati. Ne treba se bojati života, ali treba se bojati zaraze”, kažu građani.

Najstarijih, bez maske, skoro da i nema. Nije jednostavno ali, kažu, zdravlje se mora sačuvati. 

“Čuvam se ovako s ovom maskom i da vam pravo kažem, jedva. Inače, čuvam se sve ostalo, ne družim se, ne idem nikuda, malo mi smeta, pa ja ovako pomaknem, pa eto tako, nekako se spašavam”.

Većina se pridržava mjera. Često, pričaju nam, naiđu i na one kojima je sve ovo teorija zavjere. 

“Naroda ima svakakvoga. Neko se pridržava ko se boji, ko se ne boji, on se ne pridržava. Vrijeme će pokazati da li smo mi u pravu ili su oni, to ćemo vidjeti”

Uz Banjaluku, i Bijeljina je jedno od žarišta. Tamo je danas 72 novozaraženih. U kovid bolnicama imaju 110 pacijenata, dvije trećine sa teškom kliničkom slikom, 22 pacijenta su na respiratoru, više od 30 je životno ugroženo. 

“Stanje u bijeljinskoj bolnici jeste teško, ali držimo situaciju pod kontrolom i daćemo sve do sebe da tako i ostane i u narednom periodu”, kaže Zlatko Maksimović, v.d. direktora Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina.

Veliku borbu vode zdravstveni radnici i na jugu Republike Srpske. Danas je donesena odluka o proširenju kapaciteta trebinjske bolnice za 40 kreveta. Kažu da nijedan građanin, bez obzira da li je pozitivan na virus ili ne, a kome je potrebna hospitalizacija, ne smije biti uskraćen za tu uslugu. Gradonačelnik je zamolio sugrađane da imaju strpljenja i razumijevanja za medicinsko osoblje koje je pretrpano poslom i da sve eventualne primjedbe kao što su nejavljanje na telefon ili čekanje rezultata testa duže od 72 časa - prijave na besplatan broj telefona 121.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.