Banjaluka: Gradski parlament u petak o ekonomskim mjerama

  • 08.04.2020. 17:28

Grad Banja Luka je pripremio paket mjera kojima želi da pomogne građanima i privrednicima zbog virusa korona - ali će o njima prvo da odlučuju gradski odbornici.

U petak će predloženi paket od 13 ekonomskih mjera biti predstavljen odbornicima na vanrednoj sjednici gradske skupštine, koja je zbog bezbjednosti premještena u Banski dvor. Dio paketa su subvencije za komunalne takse.

"Programom dodjele subvencija poslovnim subjektima predviđeno je da svi poslovni subjekti i preduzetnici kojima je ograničen ili zabranjen rad, ili su pogođeni mjerama krize, mogu dobiti subvenciju u punom ili polovičnom iznosu, zavisno od toga da li im je rad ograničen ili zabranjen - za komunalnu taksu koja se plaća i za zauzimanje radnih površina. Tu se prije svega misli na ugostiteljsku djelatnost, dijelom na kioske i neke druge male privrednike", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Drugim mjerama su predviđeni, između ostalog, drugačija raspodjela sredstava za poljoprivredu, subvencionisanje iznosa redovne kamate za privrednike, oslobađanje plaćanja za one koji imaju gradski prostor u zakupu, a zabranjen im je rad; planirano je i restrukturisanje gradskih finansija, zbog očekivanog pada prihoda. Na sjednici neće biti rasprave, ali će odbornici moći da pošalju pisane amandmane do njenog početka, kaže Zoran Talić. Prvi čovjek parlamenta ističe da se predstavnici vlasti i opozicije slažu da je tokom pandemije potrebno pomoći sugrađanima i privrednicima.

"Mislim da je veoma bitno da svi budemo jedinstveni kad je u pitanju ova situacija u kojoj se nalazimo, nema apsolutno ni potrebe ni prostora za bilo kakve velike političke teme, pogotovo što mjere koje predlažemo su isključivo ekonomsko-socijalne prirode.

Predstavnici Grada su prethodno od Republičkog štaba za vanredne situacije dobili saglasnost za održavanje sjednice, jer je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave stigla preporuka da lokalne zajednice zbog opasnosti od zaraze ne održavaju skupštinske sjednice.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм