Odlučio žiri Cavitasa

Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

  • 21.09.2018. 07:24

Grad Banja Luka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledne asocijacije evropskih gradova.

Priznanje u kategoriji „Grad u transformaciji“, večeras je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

"Banja Luka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu", kazao je Sandić.

Prema njegovim riječima, konkretni koraci na unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da saobraćaj neće samo biti slovo na papiru – kazao je Sandić na svečanoj ceremoniji u Umei.
Kako je naglasio, ova nagrada predstavlja veliko priznanje za preduzete mjere i pokazatelj da je gradska administracija na pravom putu, ali i obaveza da se u godinama pred nama „radimo i više i bolje“.

Govoreći o provedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banja Luka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. „Bajk šering“, kojeg su sugrađani odlično prihvatili i svakim danom ima sve više korisnika.

Takođe, postavili smo punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisali dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveli panoramski autobus na Banj brdo. U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima tokom ljeta centralnu gradsku ulicu. Započeli smo sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i upravo danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku – kazao je Sandić.

Napomenuo je da je Banja Luka u junu ove godine uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru CIVINET mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Takođe, Banja Luka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je u toku.

Putem različitih politika i projekata, Evropska komisija preuzela je veliki broj akcija kako bi se smanjilo zagađenje prouzrokovano saobraćajem. Od 2002. godineEvropska komisija podržava CIVITAS inicijativu, koja dodjeljuje i visokapriznanja gradovima Evrope, koji su na ovom polju postigli najveće rezultate.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.