Povodom 800 godina samostalnosti SPC

Banjaluka dobila bistu Petra II Petrovića Njegoša

  • 26.09.2019. 18:11

U centru grada, neposredno uz zgradu Arhiva RS, danas je otkrivena bista Petru II Petroviću Njegošu i predstavlja dar Srpske pravoslavne crkvene opštine Banja Luka, a otkrivena je povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.


Bistu su svečano otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i starješina Hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović.

Radojičić je u svom obraćanju naglasio da je Njegoš jedna od najvećih ličnosti u istoriji srpskog naroda, pogotovo uzimajući u obzir vrijeme i okolnosti u kojima je živio.

Radujemo se dolasku Njegoša u naš grad i možemo slobodno reći dobro došao u Banju Luku. Mnoge ideje kojima se bavio i danas su aktuelne, od borbe za nacionalni opstanak, preko očuvanja jedinstva naroda i države, pa do uvođenja prava i njegovog velikog pjesničkog opusa – poručio je Radojičić.
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, rekla je da je Njegoš jedna od onih ličnosti čije djelo i danas živi, a njegova bista će, zapravo, sve naredne generacije podsjećati na snagu i značaj njegovog djela.

Direktor Arhiva Republike Srpske, Bojan Stojnić, kazao je da je bista rad poznatog svjetskog vajara akademika Sretena Stojanovića, a da je postament uradio akademik Milivoje Unković.

Po otkrivanju Njegoševe biste, u prostoru Arhiva RS otvorena je prigodna izložba pod nazivom „Dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima“ Državnog arhiva Crne Gore.
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм