Banjaluka će dobiti naučno-tehnološki park

  • 03.07.2020. 17:13

Banjaluka dobija naučno-tehnološki park koji neće biti klasična poslovna zona već mjesto za nove inovacione tehnologije i kreativnu industriju.

Zasnivaće se na principima digitalne ekonomije, inovacija, istraživanja i nauke, kaže resorni ministar. U toku su pregovori o modelu finansiranja sa Bankom Savjeta Evrope. Banjaluka je, kaže Srđan Rajčević, itekako pogodna za projekat. 

"Zbog povoljne geografske pozicije, zbog toga što Banjaluka postaje prepoznatljiva kao regionalni centar, zbog toga što je Banjaluka univerzitetsko sjedište, zbog toga što ovdje imate izgrađenu već zavidnu putnu infrastrukturu. Dakle, imate aerodrom koji je u funkciji, auto-put i sve one neophodne infrastrukturne pretpostavke koje od Banjaluke mogu da naprave centar koji će biti prepoznatljiv i po naučno-istraživačkoj djelatnosti", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Naučno-tehnološki park vjerovatno će biti u Lazarevu, u krugu bivše kasarne, kaže gradonačelnik. Poručuje da za Banjaluku 21. vijeka jedna od strateških oblasti razvoja moraju biti savremene tehnologije koje stvaraju kvalitetne uslove za rad. 

"Već sada u desetinama većih i manjih kompanija radi nekoliko hiljada banjalučana, uglavnom na informacionim tehnologijama i to predstavlja višestruko kvalitetnu mogućnost zapošljavanja. Prvo, plate su velike što bi naš narod rekao. Softver ili bilo koja druga IT rješenja su kvalitetan izvozni proizvod koji ima visoku cijenu na međunarodnom tržištu i iz Banjaluke možete da radite za kompaniju ili mjesto bilo gdje u svijetu", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Za projekat su potrebna velika ulaganja. Kolika će tačno biti zavisi od lokacije i infrastrukture. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм