Izgradnja infrastrukture

Banjalučko naselje Šargovac dobija vodovod

  • 01.08.2018. 19:31

Mještani Šargovca konačno mogu da zaborave na cisterne. Voda u njihovo naselje uskoro će doći, zahvaljujući novom vodovodu. Danas je i zvanično krenula izgradnja 500 m vodovodne mreže koja će za više desetina domaćinstava riješiti problem vodosnadbijevanja. Petru Stanivukoviću koji tu živi godinama, vodovod će, kaže, dosta olakšati svakodnevne obaveze u poljoprivredi. 

"Do sada je bilo nemoguće. Cisterna je skupa, malo vode dok se zalije, već je nema. Nešto je malo bilo tu nekog privatnog vodovoda ali ništa to, dođe pa nestane....tako da nam je ovo, hvala Bogu, nešto što smo čekali dugo...," priča Stanivuković.

Vrijednost radova je 55 hiljada maraka, dok je rok za završetak 15 dana. Time će, kažu iz ove mjesne zajednice, na vodovodnu mrežu biti priključeno oko 20 domaćinstava. Vodovod će im, poručuju, dosta značiti i u daljem razvoju naselja. 

"Ovaj projekat je veoma bitan, kako za ove mještane, tako za kompletan ovaj kraj. Očekujemo da se ovo naselje širi, da se širi MZ Šargovac. Između ostalog, u produžetku imamo MZ Motike i veoma nam je bitan taj spoj," rekao je Rajko Radaković, predsjednik Savjeta MZ Šargovac.

U svrhu izgradnje primarne i sekundarne vodovodne mreže na teritoriji grada, gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Josip Polić potisali su pismo namjere za kredit do 10 miliona evra. 

"Predmet pregovora sa EBRD-om je kredit u iznosu do 10 miliona evra koji bi se odnosio na sisteme vodosnadbijevanja pod vrlo povoljnim uslovima što se tiče rokova i kamatnih stopa," rekao je Radojičić.

Iz gradske uprave kažu da Banjaluka ima velike potrebe za gradnjom i rekonstrukcijom sistema vodosnabdijevanja i u ovom momentu za to je potrebno oko 50 miliona maraka. Do kraja godine će, kažu, radovi obuhvatiti 17 vodovoda na širem gradskom području.