Vijekovima skriven u vodi

"Banjalučki ekskalibur" izronio na površinu

19:16, 17.10.2019.
Izvor: ATV
Vijekovima skriven u vodi, dočekao je trenutak da bude izvađen na svijetlo dana. Mač u kamenu, ne onaj kralja Artura, već vrbaski, za sada još nepoznatog  gospodara, izvučen je na obalu Vrbasa u blizini srednjovjekovnog utvrđenja Zvečaj nadomak Banjaluke.

Mač datira još s kraja 13. do početka 15. vijeka, procjena je stručnjaka. Svoje mjesto u stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske, mač bi mogao da zauzme već iduće godine.

“On na sebi ima jedan određeni sloj sedimenta, odnosno sedre, to će biti očišćeno. Na osnovu toga kada ga očistimo, znaćemo i nešto detaljnije o tome gdje je možda iskovan, ukoliko bude na sječivu se nalazila oznaka kovnice. Nakon toga, kada mač prođe konzervatorsku obradu, a specijalno za ovu priliku doveli smo i kolegicu iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu koja će mač da konzervatorski obradi, očisti i pripremi ga za izlaganje”, kaže Janko Vračar, istoričar u Muzeju Republike Srpske.   

S banjalučkim arheološkim blagom u rukama, na površinu je izronila Ana Ćurić. Kaže, teren su pripremili dan ranije, pa im je ostao manji dio posla. 

“Jako je mutno, ništa se ne vidi. Juče je bilo ipak malo bolje, ali pošto smo već bili nekoliko puta na lokaciji onda nije bilo problem ni naći mač, ni snaći se pod vodom”, kaže Ana Ćurić, ronilac i biolog.

“Banjalučki  ekskalibur” se nalazio na najdubljoj tački Vrbasa, kažu iskusni ronioci Ronilačkog kluba BUK. Njihova prošlogodišnja rutinska aktivnost na vodi je i dovela do ovog velikog i istorijski veoma važnog otkrića.

“Jedan naš klupski kolega je uočio tada predmet jedan željezni i nije bio siguran da li se radi o maču. Poslije smo odlučili da malo bolje pristupimo njegovom pronalasku i onda smo zaronili na isto mjesto, uradili video i foto dokumentaciju, kontaktirali stručne ljude iz Muzeja i ustanovili da se radi o maču”, kaže Borislav Trninić, predsjednik Ronilačkog kluba "Buk".

Mač će se, nakon temeljnog čišćenja i konzervacije, čuvati u fundusu Muzeja Republike Srpske, gdje će biti dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline. U svojoj zbirci Muzej ima još samo jedan ovakav mač.