Najveći hrišćanski praznik

Banjalučani Vaskrs dočekali u Hramu Hrista Spasitelja

  • 28.04.2019. 19:04

Zvona Hrama Hrista Spasitelja u ponoć su označila da je stigao dan Hristovog vaskrsenja. Najveći praznik mnogi su dočekali u najvećem pravoslavnom hramu u gradu. Kažu - samo da je porodica na okupu i da je zdravlja i mira. Običaje poštuju a tome uče i svoje potomke.

-  Vjerujući u Hrista, njegovo vaskrsenje i naš život i rad i trud se svodi na to da ćemo Njegovim putem uz Božiju pomoć

-  Obavezno sam juče ofarbala jaja, obavezno napravim više vrsta kolača, ručak sa jagnjetinom pečenom.

-  Prvo liturgija, pričešće, odmah kući – rakija, suvo meso, kažu Banjalučani.

Vaskrs je, u Hramu, sa sugrađanima, dočekao i gradonačelnik Banjaluke. Liturgiju je predvodio njegovo preosveštenstvo, vladika banjalučki Jefrem. Vjernicima je poželio da Vaskrs proslave u miru i sa svojim najbližima. Iste poruke poslao je i Srbima u rasejanju, uz želje da se vrate u otadžbinu.

 “I ona nam može dati sve ono što je za našu egzistenciju neophodno. Može dati i u ovom vremenu i u vremenima budućim kao što je davala i kroz protekle milenijume i vijekove. Još jednom, blagoslov Božiji svima, Hristos Vaskrse”, poručio je vladika banjlučki, Jefrem.

Nakon molitve, pročitana je i Vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Nakon toga, vjernici su se, nakon višenedjeljnog posta, pričestili.

Тагови: