Prva nagrada na konkursu

Banjalučani autori najboljeg idejnog riješenja za most na Docu

  • 02.11.2019. 20:11

Prva nagrada na međunarodnom konkursu za idejno rješenje mosta u banjalučkom naselju Dolac ide u ruke sedam arhitekata iz Banjaluke. Njihov projekat će predstavljati osnovu budućeg mosta preko Vrbasa. On bi trebalo da počinje na lijevoj obali Crkvene, i da prelazi na drugu stranu Vrbasa, gdje bi se spojio sa Mačvanskom ulicom.

"To je konkretna lokacija mosta, koja pravi još jednu poveznicu centra grada i Starčevice/Obilićeva, značajno olakšava saobraćaj u gradu, a istovremeno nije samo funkcionalne namjene već treba da bude jedan od simbola grada", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Izabrano rješenje za koje su autori dobili 20.000 evra je most na dva nivoa - donji za kolski saobraćaj i gornji za pješački. Osim samog mosta, sastavni dio konkursa je bilo i uređenje obale Vrbasa u tom dijelu grada. Na međunarodni konkurs je tokom septembra stiglo 31 rješenje sa svih meridijana, od Indonezije, preko Etiopije, do Brazila - ali je komisija jednoglasno odlučila da je najbolji projekat koji su radile domaće snage. Ipak, i drugi projekti će biti iskorišćeni.

"Predviđene su bile prva i druga nagrada i jedan otkup, međutim kvalitet radova je uslovio da se doda još jedan otkup i četiri pohvale bez novčane nadoknade. To je utemeljeno na visokom kvalitetu trećine radova koji su pristigli", ističe Ivan Rašković, gradski arhitetkta Banjaluke.

Zainteresovani će moći detaljnije da se upoznaju sa svim rješenjima. Izložba radova pristiglih na adresu banjalučke gradske uprave biće otvorena 7. novembra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, i trajaće do 29. novembra.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм