Banjac: Banjaluka će podržati sve validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju

  • 21.07.2020. 09:20

Grad Banjaluka podržaće sve validne zahtjeve za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje, koji su ispunili uslove iz javnog poziva, izjavio je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njegovim riječima, podršku Grada će dobiti 14 validnih zahtjeva, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 56.000 KM.

- Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje je 4.000 KM, umjesto dosadašnjih 2.500 KM - rekao je Banjac.

On je dodao da se tri zahtjeva odnose na osobe koje su se već ostvarile kao roditelji i koji žele da prošire potomstvo, ističući da od 2018. godine i ove osobe imaju pravo na podršku za vantjelesnu oplodnju.

Na konkurs, koji je zatvoren 2. jula, mogle su se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banje Luke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod Grada Banja Luka.

Budžetom je za ove namjene bilo obezbijeđeno ukupno 100.000 KM.

Prema podacima resornog odjeljenja – u posljednje dvije godine podržani su svi zahtjevi koji su ispunjavali uslove propisane Pravilnikom, pa je tako u 2019. godini podržano osam, a u godinu ranije - 35 zahtjeva.

U 2017. godini, Grad je podržao 43 zahtjeva za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije-vantjelesne oplodnje, a za ove namjene iz budžeta je izdvojeno 107.500 KM.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић