Demantuju da imaju bilo kakve veze sa njom

Autorke podigle glas: “Humana česma” u centru Banjaluke je plagijat

  • 24.06.2021. 17:17

“Humana česma” u centru Banjaluke je plagijat i demantujemo da imamo bilo kakve veze sa njom, kažu za BL portal autorke Vladana Milanović i Dragana Zorić, pobjednice konkursa za dizajn javne gradske česme organizovanog u okviru gradskog projekta “Male intervencije”.

Ova česma puštena je u funkciju prije dva dana kada se vode simbolično prva napila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Autorke uvjeravaju da postavljene tri kugle nisu dio pobjedničkog rješenja za koje je krajem oktobra 2019. godine glasalo 1.679 građana u anketi „Viber zajednice grada Banjaluke“. Baš na to rješenje iz projekta „Male intervencije“ se pozvala aktuelna Gradska uprava kada je ove sedmice predstavljala „Humanu česmu“.

“Naša prvobitna ideja bila je da se na jednoj betonskoj kugli koja simbolizuje zajedništvo nalaze tri česme prilagođene svima. Ona je trebala biti u ljudskoj veličini i izgrađena od betona, što je mnogo jeftinije”, kaže jedna od autorki Vladana Milanović.




Ni Vladani ni Dragani niko nije javio da će baš sada doći do realizacije njihovog projekta.

“Nas niko ništa nije obavijestio. Mi smo ovo novo rješenje vidjeli tek kad se realizovalo”, komentariše Milanovićeva.

Za originalnu česmu, kako tvrde autorke, već su bila prikupljena sva sredstva i da se samo čeka poziv na realizaciju iz Gradske uprave.

“Ta kugla je skupa da se uradi u mermeru i košta 50 do 100 hiljada maraka. Mi smo iznijeli rješenje koje košta 10.000 maraka, pronašli smo donatore, u pitanju su Binis Beton i Vodovod. Pronašli smo čak i čovjeka koji je u stanju bio da izradi kalup u uglu od betona”, kaže Diana Stupar, arhitekta i jedan od članova tima “Malih intervencija”.

Iz Gradske uprave za BL portal tvrde da je više izvođača kazalo da se prvonagrađeno rješenje praktično ne bi moglo izvesti i da su zbog toga morali da odustanu od tog rješenja. Uvjeravaju da su imali dobru volju da izvedu konkursno rješenje, jer je ranije bila završena tehnička dokumentacija, urbanističko-tehnički uslovi, kao i lokacijski uslovi.

“Kao dobra ideja projekat izgradnje „humane česme” prepoznat je od strane nove gradske administracije, te je pokrenuta realizacija i izgradnja iste, a na osnovu jednog od prvobitnih rješenja koji su urađeni od strane Odjeljenja za prostorno uređenje”, ističu iz Gradske uprave.

Diana Stupar uvjerava da se ne može tek tako promijeniti nečije autorsko djelo, a uz ne obavijestiti prve ljude projekta “Male intervencije” da će se postaviti česma po uzoru na pobjednički dizajn na ranije određenoj lokaciji.




“Ne može se uzeti gotovo konkursno rješenje i preko noći se prelomiti u nešto tri puta skuplje, jednostavnije i minijaturnije. Povrijeđeno je autorsko intelektualno vlasništvo”, poručuje Diana.

Kako su još u utorak naveli iz Gradske uprave inspiracija za “humanu česmu” bile su kamene kugle, pronađene u šumi nadomak Banjaluke, za koje neki geolozi tvrde da su djelo drevnih civilizacija. Međutim, autorka nagrađenog rješenja Vladana Milanović demantuje njihove navode, objašnjavajući da je inspiracija za ovaj projekat bila sasvim drugačije prirode.

“Naša inspiracija je bilo ustvari to zajedništvo i trebala je da bude jedna kugla koja bi predstavljala jednakost i jedinstvo i da svima bude dostupna, da nemamo tu podjelu na tri cjeline kako su oni napravili”, kaže Milanović i dodaje da je stara fontana u Parku Petar Kočić, kao identitet grada, bila takođe dio inspiracije, jer je imala kružni oblik i bila mjesto okupljanja građana.

“Male intervncije u prostoru” dio razvojne strategije 

“Male intervencije” je projekat prethodne gradske administracije iza kojeg je stalo 11 stručnjaka iz oblasti građenja, a koji je odlukom banjalučke skupštine postao dio Strategije razvoja grada do 2027. godine. U okviru plana “Voda vs Plastika”, koji je podrazumijevao razvoj mreže besplatne pitke vode u vidu javnih česmi u užem području Banjaluke, raspisan je konkurs gdje su zainteresovani građani mogli da pošalju svoj dizajn javne gradske česme. Dolaskom nove administracije ovaj projekat je raspušten.

Diana Stupar navodi da je “Tim za male intervencije u prostoru” raspušten dolaskom Draška Stanivukovića na čelo grada. Iz Gradske uprave ipak se i dalje pozivaju na projekat.

“Povodom prve posjete gradonačelnice Sarajeva Banjaluci, odlučeno je da istu ovaku česmu dobiju i građani Sarajeva, zbog simbolike koju ova gradska česma, kao i sam projekat imaju”, navode za BL portal uz Gradske uprave.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)