ATV na Manjači: Snijeg zavejao Stričiće

  • 15.01.2021. 21:35

Zima se vratila na Manjaču - a sa njom i temperature od petnaest stepeni ispod nule i debeli snježni pokrivač. Ovu planinu nadomak Banjaluke, prvi ozbiljniji snijeg je prekrio tek sredinom januara.

Ipak, putari koji su zaduženi za ovaj dio grada, obavili su svoj dio posla. Stigli su i do Dujakovaca, jednog od najudaljenijih banjalučkih sela, na više od 700 metara nadmorske visine. Tu Vojislav Radanović živi sa bratom i majkom. Pamti i oštrije zime i veće snjegove.

"Zime znaju biti teške i surove, mi smo navikli na to. U svakom slučaju, naši ljudi, naši domaćini oni to odrade, nekada i prije službe. Znaju da očiste svoje trotoare, znaju - čak i traktorom smo, imamo jače traktore, pa progrnemo kad je situacija da ne mogu da stignu službe. Imamo ovdje đaka koji idu u školu, dolazi ovdje kombi koji vozi đake, imamo dosta dječice naše, imamo starijeg stanovništva koje moraju ići doktoru, pa sad i mlađeg u ovim slučajevima", rekao je Vojislav Radanović, Dujakovći.

Iako je zima na Manjači nepredvidiva, Vojislav kaže da u posljednje vrijeme nije toliko jaka - i da traje najdalje do aprila. Dujakovci se graniče sa Mrkonjić Gradom i Ribnikom, a pripadaju Stričićima. Iz ove mjesne zajednice poručuju - zima jeste nešto jača nego posljednjih godina, ali se živi normalno, i put je pročišćen do svakog stanovnika.

"Odavno nije bilo ovako oštre zime, i zime koja traje već desetak dana, i koji samo dopadava snijeg. Obično on padne pa okopni, padne pa okopni - ali sada je već prava zima, može se reći. 2.16-2.32 Prije dvije-tri godine nas je iznenadio snijeg u aprilu mjesecu, preko metar je bilo snijega. Tako da - nas nije iznenadilo ništa, hvala Bogu nije iznenadilo ni ove zimske službe koje rade kod nas, tako da, redovno je stanje što se tiče Mjesne zajednice Stričići", istakao je Rade Božić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Stričići.

Na Manjači je nekada redovan bio snježni pokrivač viši od metar, ali sada se takvi nanosi rijetko viđaju. Neuobičajeno za ovu planinu - ove zime, prvi snijeg je pao tek u decembru.

Ovdje na Manjači, mještanima nisu strani ni majski snjegovi. Ipak, uprkos jučerašnjim jakim padavinama, izgleda da su zime, mećave i neprohodni putevi o kojima je i Petar Kočić pisao, za ovaj kraj - stvar prošlosti. 

Тагови: