93 godine banjalučke "Tržnice"

  • 05.06.2020. 19:34

Već devet decenija banjalučka “Tržnica” njeguje tradiciju onih koji obavljaju tržničke poslove. U 93 godine svoga postojanja pokazali su veliku društvenu odgovornost. Uvijek su spremni na pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Tako je i danas. Kvalitetno voće i povrće otišlo je još jednom na pravu adresu – Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”. Tamo svi prezadovoljni. Pričaju, s tolikom količinom hrane, biće nahranjeno oko 1.500 ljudi. Uz to, toliko tanjira i escajga više neće morati ručno prati, u sklopu donacije je stigla i mašina za pranje suđa.

“Zvala “Tržnica” i govorila o jednoj ideji kojoj nismo u stvari mogli da vjerujemo, da Dan “Tržnice” proslave na ovakav način i plus da “Mozaik prijateljstva” dobije za pranje suđa, što su žene i mnogi ljudi koji ovdje volontiraju dočekali sa velikim aplauzom", kaže Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja građana "Mozaik prijateljstva".

I u teškim trenucima “Tržnica” je uvijek tu i tako će uvijek biti, poruka je prvog čovjeka “Tržnice”. Krsnu slavu – Duhove ove godine će proslaviti znatno drugačije nego do sada, u skladu s  epidemiološkom situacijom. 

"”Tržnica” svake godine naravno obilježava Duhovske praznike. U nedjelju slavimo slavu društva uz nešto manji broj, pošto ne možemo imati ni zvanice, ni goste, ni naše poslovne partnere zbog aktuelnih dešavanja, ali naravno, proslavićemo uz naše slavske običaje, uz slavsku svijeću i lomljenje česnice", dodaje Nemanja Bilanović, generalni direktor "Tržnice".

Ove godine neće biti ni tradicionalne manifestacije “Dan za hvala”. Zato je ručak koji se inače organizuje za taj dan darovan javnoj kuhinji.

"Žao mi je što ove godine zbog nevidljivog neprijatelja – korone virusa nemamo onu izložbu konja, fijakera, podsjećanje na stare dane, ali biće toga idućih godina. Drago mi je da se slava održava, znamo šta slava znači za srpski narod. A onda se nadamo da ćemo idućih godina puno zajedničkih akcija imati, a “Tržnica”, naravno, ostaje na svom putu", smatra Nebojša Kuštrinović, član Upravnog odbora manifestacije "Dan za hvala".

Današnja “Tržnica” broji više od 2.200 zaposlenih, raspolaže sa 55.000 kvadrata otvorenog pijačnog prostora i 25.000 kvadrata zatvorenog poslovnog prostora. Svojom posebnošću, postala je prepoznatljiva turistička destinacija Banjaluke i odraz ritma življenja u njoj.