Vigemark: Problem je politički uticaj na pravosuđe

12:24, 13.02.2018.
Thumbnail

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da većina ljudi u pravosudnim strukturama u BiH želi da svoj posao radi po najboljem mogućem profesionalnom standardu, ali da je problem u tome što se nad njima nastoji izvršiti politički ili neki drugi uticaj.

"Za bilo koga, bilo gdje u svijetu, teško je raditi svoj posao ako mu se drugi petljaju i govore kako da rade", rekao je Vigemark za "Dnevni avaz".

On je ocijenio da je pogrešno kritikovati samo pravosuđe, jer je ono samo simptom šireg problema, a to je politički uticaj koji je prezasitio sve.

"U strategiji /za borbu protiv organizovanog kriminala/ koristi se termin `state capture` koji znači da različiti interesi, poslovni, politički i drugi kontrolišu ili su zarobili državu. I svi to znamo", napomenuo je Vigemark.

U Strategiji /za borbu protiv organizovanog kriminala/, dodao je on, imate potrebu da se uspostave specijalni istražni timovi.

"Ako mislite iskorijeniti korupciju, pogledajte primjer Italije. Oni su morali imati specijalno tužilaštvo, tužioci su imali jaku policijsku zaštitu, neki su glavom platili obračun s mafijom...čini mi se da vama treba nešto slično. Tužioci sa snažnim ovlaštenjima `ako nemaju zuba, ne mogu ni gristi`, ne mogu raditi svoj posao", rekao je Vigemark.

On se zalaže i za to da se imenovanja na pozicije, prvenstveno, rade na osnovu sposobnosti, uvažavajući i interes adekvatne nacionalne zastupljenosti.

Iako je Strategija shvaćena kao mnogo intenzivniji i dublji angažman institucija EU, prvenstveno Evropske komisije u reforme i procese na Balkanu, Vigemark ističe da to ne znači intervencionizam.

"Nismo mi OHR. Nećemo mi govoriti `morate se riješiti tog i tog čovjeka`. U krajnjem slučaju, pojedinac nije bitan. Bitan je sistem", napomenuo je on.

Upitan o mogućem praćenju rada sudova i nekih konkretnih sudskih postupaka "visokog nivoa", Vigemark kaže da nije nemoguće da se desi da predstavnici EU, na poziv samog suda ili vlasti, prate te slučajeve.

(Srna)