VIDEO/RIJEŠENA MISTERIJA: Evo zašto se kotrlja kamenje u Dolini smrti

17:25, 29.08.2014.
Thumbnail

Na koritu jezera Rejstrek, u Dolimi smrti u Kaliforniji, nalazi se na stotine misterioznih ugraviranih staza, na kraju svake se nalazi veliki kamen. Ova misteriozna pojava je poznata još od 1948. godine, a odgovor nije pronađen do ove godine.

Do sada skoro niko nikada nije vidio kako se to kamenje zateklo tu, kako je prešlo toliku putanju i šta ih zapravo pomjera. Razvijale su se razne teorije o poplavama, uraganima, pa i vanzemaljcima koji su pomjerali kameni teret težak i do 300 kilograma.

Istraživač Ričard Noris je sa svojim rođakom Džekmsom riješio da otkrije misteriju i na kamenje instalirali GPS uređaje i kamere kojima će pratiti kretanje.

Kotrljajuce-kamenje-2-670x737

Sada, po prvi put, istraživači su konačno videli kamenje u akciji i došli do zaključka da se ona odvija isključivo pod određenim uslovima. Ukoliko jedna od stavki izostane, izostaje i kretanje.

Naime, pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito, pustinjsko tlo, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti. Ukoliko je led pretanak, dan previše sunčan, a vjetar preslab, kamenje se neće pomjeriti ni milimetar.

"Sjedeli smo na planini i divili se pogledu, kad je počeo vjetar da duva, a led da puca, cijeli proces se odvio pred našim očima, a ja sam pomalo i tužan što je rješenje bilo tako jednostavno, a misterije više nema", izjavio je Džejms Noris.

Pogledajte video: