VIDEO: Bradata Končita pobjednik Evrosonga

09:32, 11.05.2014.
Thumbnail

Austrijanac Tom Nojvirt, pod umjetničkim imenom Končita Vurst donio je Austriji pobjedu na Pjesmi Evrovizije pjesmom "Rise Like a Phoenix".

Drugoplasirana je Holandija a na trećem mjestu našla se pjesma švedske predstavnice.

Ministar kulture Austrije Jozef Ostermajer izrazio je zadovoljstvo što je Austrija pobijedila i rekao da se raduje što će njegova zemlja biti domaćin ovog takmičenja iduće godine.

„Prvo mjesto Austrije na Evroviziji je velika pobjeda Končite Vurst, ali i pobjeda Evrope po pitanju tolerancije i poštovanja", poručio je on.

Nojvirt je, najpre normalno odjeven, skupljao iskustvo u raznim emisijama austrijske državne televizije ORF, ali je tek kao Končita Vurst, odjeven kao žena sa bradom, ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri.

koncita 3Inače on je rođen u Gmundenu, u Gornjoj Austriji, a odrastao je u Bad Miterndorfu u pokrajini Štajerskoj. Prvi put on se 2006. pojavio na televiziji, kada je učestvovao u šou “Starmania”, gde je osvojio drugo mjesto. Godinu dana kasnije on je bio član boj-benda “Ject anders” (Jetzt anders), a poslije raspada istog oko pjevačke karijere postalo je mirnije.

Nakon što je 2011. završio školu za modni dizajn on je učestvovao u šouu “Velika šansa”, kada je izašao u javnost, prvi put, kao Končita Vurst.

Umjetničko prezime Vurst izabrao jer ono na “austrijskom” znači “svejedno”, te želi da ukaže da je najbitniji čovjek, a ne njegov pol.

Homoseksualni umjetnik izabrao je ime Končita po svojoj drugarici porijeklom iz Latinske Amerike, a odluka za prerušavanje u ženu sa bradom donio je, kako stoji na njegovom sajtu, zato što je od rođenja bio suočen sa diskriminacijom.

koncita 4Prije dvije godine je učestvovao u kvalifikacijama za Evroziju, ali tada nije uspio da osvoji prvo mjesto. Tek prošle godine on je, od strane stručnog žirija, izabran za predstavnika Austrije na Evroviziji. Još prije odlaska u Kopenhagen je Nojvirt najavio da neće odustati od svoje umjetničke ličnosti Končite.

„Principijelno ne isključujemo mogućnost da ću nekada ostaviti periku kući, ali to neće sigurno biti u bliskoj budućnosti. Moja misija je ostvarena kada više ne budemo diskutovali koga smijemo da volimo“, rekao je on tada.

Odlazak Končite Vurst na Evroviziju bio je kritikovan u dijelu austrijske javnosti, koja je oko ove ličnosti bila potpuno podjeljena. Tako su neki poznati umjetnici, ali i političari govorili da je sramota da takva jedna ličnost predstavlja zemlju.

Svima njima, ali i onima koji mrze homoseksualce Končita je na bini u Kopenhagenu, poslije proglašenja pobjednika, poručila „Ne može nas niko zaustaviti“.

ORF se, nakon neočekivane pobjede, našao se pred problemom da organizuje iduće godine Pjesmu Evrovizije.

Generalni direktor Aleksander Vrabec rekao je da će se narednih nedelja odlučiti gdje će takmičenje biti održano, a šef zabavnog programa Edgar Bem istakao je da će biti uspostavljena radna grupa koja će se baviti pripremama.

Inače Austriji je ovo tek druga pobjeda na Pesmi Evrovizije, poslije Udo Jurgensa, koji je pobijedio 1966.u Luksemburgu, a istorija učešća bilježi mnoga posljednja mjesta, i lošije plasmane, zbog kojih je Austrija često razmišljala od odustajanja od učešća.

evrovizija sergejPredstavnik Crne Gore Sergej Ćetković nastupio je na 8. mjestu s pjesmom "Moj svijet".

Društvo na sceni mu je pravila klizačica Jovana Stanisavljević koja je oduševila svojim plesnim umijećem.

No, izbor za najbolju pjesme Evrope 2015. godine neće se održati u Crnoj Gori jer je Ćetković okončao na 18. mjestu sa 37 bodova.

 

Slovenija je nastupila na 17. mjestu. Predstavnica Tinkara Kovač predstavila se pjesmom "Round and round".

U finalima Eurosonga 2015. mjesto u finalu su osigurale zemlje "Velike petorke" (Italija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija) i domaćin Austrija.