Veto Savjeta bezbjednosti na rezoluciju SAD o nasilju u Gazi

08:11, 02.06.2018.
Thumbnail

Savjet bezbjednosti UN uložio je veto na rezoluciju Sjedinjenih Država, kojom se osuđuje pokret Hamas zbog nedavne eskalacije nasilja u Gazi. Za rezoluciju su jedino glasale SAD, prenosi AP.

Glasanje je uslijedilo nakon što su SAD uložile veto na nacrt rezolucije, koji je predložio Kuvajt, a u kojem se traži od generalnog sekretara SB UN da predloži načine da se obezbijedi "međunarodna zaštita" palestinskih civila.

Prilikom ulaganja veta na nacrt rezolucije, koji podržavaju arapske zemlje, američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala je rezoluciju "grubim jednostranim" pogledom jer zahtjeva da izraelska vojska obustavi upotrebu "bilo kakve prekomjerne, neproporcionalne i neselektivne sile", a ne pominje Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.

Hejlijeva je rekla da je rezolucija u velikoj mjeri netačna u opisivanju nedavnih događaja u Pojasu Gaze tvrdeći da bi naškodila svakom naporu u pravcu postizanja mira.

"Teroristička grupa Hamas snosi glavnu odgovornost za užasne uslove za život u Gazi", rekla je Hejlijeva uoči glasanja.

Od 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među kojima je bila i Francuska, a samo su SAD uložile veto.

Četiri članice bile su uzdržane, među kojima je i Velika Britanija, preneo je Rojters.

U prijedlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahtjeva se obustava "upotrebe bilo kakve prekomjerne, nesrazmjerne i neselektivne sile" izraelske vojske.

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti.

(Tanjug)