Venger potvrdio: Pravi je trenutak da na kraju sezone odem

12:31, 20.04.2018.
Thumbnail

"Poslije pažljivog razmatranja i razgovora sa rukovodstvom kluba, procijenio sam da je pravo vrijeme da odem iz Arsenala na kraju sezone. Zahvalan sam na privilegiji da vodim klub u godinama koje će ostati upamćene u njegovoj istoriji. Sve godine sam radio posvećeno i sa integritetom. Zahvalio bih se osoblju, igračima, navijačima. Voljeću Arsenal zauvijek", naveo je Venger u saopštenju.

Legendarni 'Profesor' preuzeo je 'Tobdžije' prvog oktobra 1996. godine i u naredne dvije decnije načinio klub iz sjeverog Londona jednim od najpoznatijih, ali i finansijski najstabilnijih klubova na svijetu, u čemu mu je u velikoj mjeri pomogao i doktorat iz ekonomije.

Donio je klubu tri titule Premijer lige i po sedam FA Kupova i Komjuniti Šildova, kao i finale Lige šampiona, tri puta je biran za menadžera godine u Premijer ligi, dok će ekipa iz sezone 2003/04 ostati upamćena u istoriji najjače lige svijeta kao jedina koja je do šampionskog pehara stigla bez ijednog poraza.

"Tri titule u Premijer ligi, sezona bez poraza, sedam FA Kupova i dvije decenije u Ligi šampiona – učinak za divljenje. Takođe, u potpunosti je transformisao identitet kluba, kao i engleskog fudbala, sa jedinstvenom vizijom kako treba igrati fudbal", rekao je većinski vlasnik Arsenala Sten Kronke.

Takođe, smatra se jednim od najzaslužnijih za bezbolnu tranziciju kluba sa Hajberija na novi stadion Emirejts, dok je ranije ove sezone postao menadžer sa najviše mečeva u Premijer ligi – 823, čime je prestigao rivala ser Aleksa Fergusona iz Mančester Junajteda.

Ipak, Venger se posljednjih godina našao na sve većem udaru sopstvenih navijača, najviše zbog činjenice jer je odbijao da se povinuje tendencijama modernog fudbala i da svoj tim ojačava trošeći enormne sume, umjesto svog načina dovođenja veoma mladih igrača i njihovog razvijanja u vrhunske fudbalere.

"Imamo visoku ambiciju da nadogradimo sve ono što je Arsen radio, u čast njegove fudbalske vizije, ali i kako bismo osigurali da se Arsenal i u budućnosti bori za pobjede i one najvrednije trofeje. Za kraj, želim da zamolim milionski auditorijum naših navijača da se na pravi način oprosti od jednog od najvažnijih ljudi u istoriji Arsenala i jednim od najvećih u istoriji fudbala", dodao je Kronke.

Venger se, poslije solidne igračke karijere, svijetu predstavio na klupi Monaka – donijevši titulu i Kup u Kneževinu, poslije debija kao šef struke Nansija, da bi potom sa velikim uspehom sarađivao sa Draganom Stojkovićem Piksijem u japanskoj Nagoji.

(B92)