Veliko interesovanje poljoprivrednika za kapitalne investicije

12:48, 16.05.2018.
Thumbnail

Interesovanje poljoprivrednika za novčane podsticaje za kapitalne investicije je ogromno i već sada se može reći da će premašiti raspoloživa sredstva za ove namjene od 4,5 miliona KM, rekao je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Macanović kaže da je najveće interesovanje poljoprivrednika za nabavku poljoprivredne mehanizacije, odnosno traktora i priključaka.

"Osim što se podsticaji za kapitalne investicije od ove godine dodjeljuju putem javnog poziva, novost je i da će oni biti u fiksnom iznosu i to 30 odsto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno 15 odsto za nekomercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva", rekao je Macanović.

On je dodao da je sve regulisano Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2018. godini.

Macanović je napomenuo da se iznos podsticajnih sredstava uvećava za komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva za dodatnih pet odsto za nosioce gazdinstva starosti do 40 godina ili za žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

On je naveo da kapitalne investicije, osim poljoprivredne mehanizacije, obuhvataju i investicije za preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, odnosno za nabavku tehnološke opreme, uključujući i rashladnu opremu za hladnjače, sušare i opremu za preradu, sortiranje i pakovanje i izgradnju skladišta.

"Kapitalne investicije obuhvataju i investicije u stočarsku proizvodnju, poput sistema za zatvorenu linijsku mužu, pokretna izmuzišta, linije za hranjenje i pojenje i sisteme za izđubravanje, te investicije u biljnoj proizvodnji kao što su izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, postavljanje protivgradnih mreža", precizirao je Macanović.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje novčanih sredstava za kapitalne investicije objavljen je 3. maja i otvoren je 30 dana od dana objavljivanja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ovogodišnji agrarni budžet uvećan za 11 miliona i da iznosi 71 milion KM, te da se znatan iznos tog povećanja odnosi upravo na kapitalne investicije.

(Srna)