Velika Britanija: Zabranjene pernice radi jednakosti među djecom

21:07, 11.05.2018.
Thumbnail

Jedna osnovna škola u Velikoj Britaniji donijela je odluku o zabrani pernica na času kako učenici iz siromašnih porodica ne bi bili stigmatizovani.

Osnovna škola Sent Vilfrids u mjestu Blajt, u Nortamberlendu, saopštila je da se odlučila na taj korak kako bi spriječila unos "dizajnerske robe" što stvara nejednakost među đacima.

Direktor škole Polin DŽonston rekla je da su pernice zabranjene kako na stolovima tokom nastave djeca ne bi mogla da se međusobno porede i kako bi đaci mogli nesmetano da uče, piše britanski list "Dejli ekspres".

Ova škola jedna je od više od 100 koja je obuhvaćena projektom sprečavanja siromašnijih đaka da budu stigmatizovani. Škola je, između ostalog, uvela uniforme koje uključuju standardne rance, bez dizajnerske robe.

Takođe, škola je od nedavno počela da obezbjeđuje pribor za đake, a sve to je rezultiralo većim stepenom pohađanje nastave i boljim rezultatima. Uprava škole počela je da diskretno dijeli besplate školske uniforme jer roditelji i djeca izbjegavaju da priđu otvoreno.

Među djecom je raširena pojava ruganja i maltretiranja ako neko nije dovoljno bogat da kupi "prave, skupe stvari".

(Srna)