"Večernje novosti": "Zlatna sablja" za okupaciju sjevera Kosmeta

09:07, 02.06.2018.
Thumbnail

Kosovske bezbjednosne snage uz logističku podršku Amerikanaca spremaju u septembru upad na sjever Kosova i Metohije, a ova operacija priprema se u tajnosti pod kodnim imenom "Zlatna sablja", pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da su o ovim namjerama Prištine srpske službe informisali ruski obavještajci, a cilj je da se zaokruži "suverenitet" države na cijeloj njenoj teritoriji.

Prema informacijama ruskih bezbjednjaka, obuka pripadnika snaga samoproglašenog Kosova obavlja se u bazama "Film siti" u Prištini i "Pomazatin" nadomak Kosova Polja, a Amerikanci sve drže u strogoj tajnosti i nikakve informacije o ovome nemaju čak ni partnerske države iz kontingenta Kfora i NATO-a.

List navodi da se Albanci okreću uhodanoj taktici da nasiljem suspenduju sve dosadašnje dogovore i postignu jedini cilj kojem su od početka posvećeni - nezavisnost Kosova i uspostavljanje faktičke vlasti na cijeloj teritoriji.

Rusi upozoravju da Kosovske bezbjednosne snage planiraju zauzimanje rejona na sjeveru u pravcu administrativne linije prelaza Jarinje i Brnjak, kao i zelenog pojasa oko naseljenih mjesta.

Prema njihovim saznanjima, Kfor bi pomagao u izviđanju teritorije, a policijske jedincice i Euleks bi bili odgovorni za zauzimanje naseljenih mjesta ako dođe do otpora lokalnog stanovništva.

Osnovna ideja ovog plana je da se proizvede panika i osjećaj defetizma kod srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije, jer bi tokom akcije praktično bili odsječeni od centralne Srbije.

"Novosti" prenose i tekst ruske Federalne informativno-analitičke agencije "SM njuz", u kojem se upozorava da bi, tokom ljeta, albanske policijske snage mogle da krenu u osvajanje i etničko čišćenje sjevernog dijela pokrajine u kojem žive preostali Srbi.

Moskovska agencija ističe da se akcija planira uz "aminovanje" Amerikanaca i njihovih zapadnih saveznika.

Prema njihovim navodima, ako pregovori Beograda i Prištine ne daju rezultate, Kosovske bezbjednosne snage bi aktivirale akciju zauzimanja sjevera u vrijeme godišnjih odmora.

Oni navode da je vojno-policijska vježba "Srebrna sablja 2018" u aprilu, u saradnji sa Amerikancima i Euleksom, praktično bila trening za uspostavljanje pune kontrole na sjeveru Kosova i Metohije.

(Srna)