Važnost joda u trudnoći

12:13, 13.01.2013.
Thumbnail

Koliko je važno uzimati jod tokom trudnoće pokazalo je istraživanje američkih naučnika, po kome blagi deficit joda može dovesti do nižeg koeficijenta inteligencije kod djece, a njegov nedostatak i dalje je glavni uzrok mentalne retardacije djece.

 

 

Uzimati jod tokom trudnoće izuzetno je važno, a neće vas koštati mnogo, jer ga u organizam možete unijeti i kroz jodiranu so.

Urednici časopisa "Journal of the American Medical Association" (JAMA) pokrenuli su raspravu na temu koji je to adekvatan nivo joda tokom trudnoće i koju ulogu on ima na zdravlje majki, fetusa i novorođenčadi.

Jod igra važnu ulogu u regulaciji hormona štitne žlezde, koji su ključni za normalan neurološki razvoj fetusa. Istraživanja pokazuju da blagi deficit joda može dovesti do nižeg koeficijenta inteligencije kod djece, a njegov nedostatak je i dalje vodeći uzrok mentalne reterdacije djece, kada se u obzir uzmu faktori na koje se može uticati. Deficit joda se smatra i glavnim uzrokom gušavosti kod porodilja i novorođenčadi, spontanih pobačaja i smrtnosti novorođenčadi.

"American Thyroid Association", "Endocrine Society" i "Teratology Society" preporučuju ženama koje planiraju trudnoću, onima koje su trudne ili doje da svakodnevno uzimaju jod u obliku dodataka ishrani i to najmanje 150 µg. Multivitamini koji se preporučuju za navedena stanja takođe treba da sadrže jod u odgovarajućim dozama.

Prema procenama "Fonda Ujedinjenih nacija za pomoć deci", manjak joda u ishrani utiče na zdravlje najmanje 600 miliona ljudi. Nedostatak joda razlog je i što se godišnje oko 100.000 djece rađa tjelesno i duševno zaostalo zbog ozbiljne disfunkcije štitne žlijezde. Nedovoljan unos joda narušava tjelesni i duševni razvoj preko 50 miliona djece, a često uzrokuje strumu i oticanje štitne žlijezde.

 

(B92)